Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Prokurátori podali v prvom polroku tohto roku 89 sťažností na súdne prieťahy
Zdielať na

Prokurátori podali v prvom polroku tohto roku 89 sťažností na súdne prieťahy

BRATISLAVA / V prvom polroku tohto roka (januára – jún) podali prokurátori podľa § 55 ods. 3 Trestného poriadku 89 sťažností na príslušné súdy pre súdne prieťahy. V minulom roku (2016) podali prokurátori podľa § 55 ods. 3 Trestného poriadku 243 sťažností.

Zo správ predložených jednotlivými krajskými prokuratúrami vyplýva, že podávanie sťažností na nečinnosť súdu podľa § 55 ods. 3 Trestného poriadku sa javí ako vhodný prostriedok smerujúci k odstráneniu nečinnosti súdov v trestnom konaní a v prevažnej väčšine napĺňajú účel zákonodarcu z hľadiska zabezpečenia rýchlosti súdneho konania.

„Mojím primárnym cieľom pri vydaní tohto opatrenia (pokyn generálneho prokurátora z decembra 2013) bola snaha, aby prokuratúra prispela v rámci svojich možností, aby sa občania domohli spravodlivosti v čo najkratšom čase. Som rád, že tieto ciele, po prijatí týchto opatrení, sa začínajú pomaly napĺňať, o čom niet pochybností" uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Sťažnosti pre nečinnosť podávajú prokurátori v súlade s opatrením generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára z decembra 2013 podľa druhu trestného činu (vo veciach, kde je podaná obžaloba za prečin a súd nevykonal v danej trestnej veci žiadny úkon po dobu viac ako 6 mesiacov alebo v trestných veciach, kde je podaná obžaloba za zločin a sú nevykonal v danej trestnej veci žiadny úkon po dobu viac ako jeden rok).

Výlučná zodpovednosť a zároveň povinnosť súdu je skončiť vec v štádiu súdneho konania (po podaní obžaloby) v primeranej lehote. Iba súd môže rozhodnúť o podanej obžalobe, pri čom prokurátor má v konaní pred súdom postavenie strany konania. Vzhľadom k uvedenému je zrejmé, že prokurátor v súdnom konaní nemôže zabrániť premlčaniu trestného stíhania obžalovaného. Výlučne len zákonný sudca má povinnosť skončiť vec.

Konanie na súde po podaní obžaloby je výrazne ovplyvnené postojom strán v konaní, najmä disciplinovanosťou obvinených, obhajcov a svedkov. Prokuratúra ako jedna zo strán nemôže dĺžku súdneho konania zásadných spôsobom ovplyvniť. V tomto smere má prokurátor ako procesná strana len tie oprávnenia, ktoré pre neho vyplývajú zo zákonnej úpravy, a to možnosť podania sťažnosti pre nečinnosť podľa ustanovenia § 55 ods. 3 Trestného poriadku. Uplatnenie postupu podľa tohto paragrafu je v zásade posledným spôsobom na vykonanie nápravy, pričom prokurátori priebežne sledujú stav trestných vecí po podaní obžalôb na súdoch a v odôvodnených prípadoch s nimi komunikujú s cieľom zistenia príčin nekonania, resp. aktuálneho stavu trestných vecí, a to spravidla písomnými žiadosťami a následne rokovaním okresného (krajského) prokurátora s vedením okresného (krajského) súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy