Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Alkohol, bitky, nehody - dovolenkujúci Slováci zamestnávajú políciu aj v zahraničí
Zdielať na

Alkohol, bitky, nehody - dovolenkujúci Slováci zamestnávajú políciu aj v zahraničí

BRATISLAVA / Dovolenková sezóna je v plnom prúde. K oddychu a relaxu patrí aj zábava. Tá sa môže rýchlo skončiť, ak to preženiete napríklad s alkoholom. Ministerstvo zahraničných vecí eviduje desiatky prípadov Slovákov, ktorí si v cudzine napríklad aj takto vyrobili problém.

Slovenskí dovolenkári sa v zahraničí vedia poriadne odviazať, svedčí o tom aj fakt, že počas dovolenkovej sezóny narastajú trestné činy a priestupky. "My pravidelne robíme štatistky, koľko priestupkov alebo koľko občanov SR bolo zapojených do nejakej trestnej činnosti v zahraničí. V júni to bolo celkovo 124 slovenských občanov," povedal Peter Susko, riaditeľ komunikačného odboru Ministerstva zahraničia SR. Toto číslo pravdepodobne cez letné prázdniny narastie. Dôvodom je vrchol turistickej sezóny.

"Samozrejme, s tým, ako naši občania cestujú do zahraničia, zvyšuje sa frekvencia automobilov na cestách a  dochádza častejšie k dopravným nehodám. Takže áno, v tomto smere narastá priestupkovosť našich občanov cez letné mesiace," vysvetľuje Susko.

Najčastejšie ide o výtržnosti spojené s alkoholickým opojením. V tých horších prípadoch môžu dovolenkári skončiť aj na pár hodín za mrežami a s mastnou pokutou. "Teraz v letnom období najčastejšími priestupkami sú porušovania zákona o verejnom poriadku a pokoji. To znamená, že trošku podgurážený alkoholom alebo inými návykovými látkami sa slovenskí občania pobijú v letoviskách alebo si vyjadrujú a vysvetľujú názory navzájom buď s miestnymi občanmi, alebo navzájom," objasňuje Susko.

Ak sa ale, naopak, dostanete do kritickej situácie vy, obrátiť sa môžete na dané veľvyslanectvo alebo konzulárnu službu, ktorá je k dispozícii 365 dní v roku. "Štandardne každý občan keď príde do zahraničia dostane tzv. uvítaciu SMSku, v nej je kontaktné číslo na veľvyslanectvo, na konzulárnu službu, ktorá je k dispozícii 24/7," hovorí Susko.

Ministerstvo, ale varuje, že táto služba neslúži, v prípadoch napríklad keď dostanete defekt, alebo si zabudnete kľúče od hotelovej izby. "Je presne vyšpecifikované, čo preňho môže úradník urobiť a čo nemôže a odporúčam si pozrieť našu webovú stránku, tam je to presne vyšpecifikované," dodáva Susko.

POKUTY V CHORVÁTSKU

Alkohol: povolené je 0,5 promile, ak túto hodnotu prekročíte, pripravte si minimálne 130 eur

Telefonovanie za volantom: 65 eur

Jazda na červenú: 270 - 675 eur

Pokuty za prekročenie rýchlosti: sú odstupňované podľa hodnoty prekročenia a podľa toho, či došlo k priestupku v obci alebo mimo obce
Už za 10km/hod. nad rámec povolenej rýchlosti dostanete v obci pokutu 40 eur. Za každých ďalších 10 km/hod. sa pokuta v podstate zdvojnásobuje. Ak to skutočne preženiete a povolenú rýchlosť prekročíte o viac, ako 50km/hod. v obci môžete dostať pokutu v prepočte vyše 2000 eur, mimo obce si pripravte tisícku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy