Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dobodaná Češka na pláži v Hurghade zomrela
Zdielať na

Dobodaná Češka na pláži v Hurghade zomrela

KÁHIRA / Češka zranená útočníkom na pláži v Egypte v noci zomrela, uviedol minister zdravotníctva Miloslav Ludvík. Žena bola od stredy v stave klinickej smrti.

V Káhire zomrela Češka, ktorá pred štrnástimi dňami utrpela zranenia pri útoku v Hurghade. Stav ženy sa zhoršil v posledných dňoch. Od stredy bola v stave klinickej smrti a pri živote ju udržiavali len prístroje.

O smrti Češky informoval na Twitteri minister zdravotníctva Miloslav Ludvík. "Z Egypta prišla v noci smutná správa. Naša pacientka skonala. Úprimnú sústrasť všetkým blízkym, " napísal Ludvík.

Príbuzní Češky sa už v stredu vrátili do Českej republiky vojenským špeciálom, ktorý bol pripravený pre prípadnú prepravu zranenej ženy. Zdravotný stav pacientky to nedovolil. "Rodina, ktorá bola okamžite informovaná, vyjadrila želanie už neoznamovať k celej tragickej udalosti verejnosti žiadne ďalšie podrobnosti," uviedla ministerstva. Repatriácia tela zosnulej bude uhradená z cestovného poistenia.

Stav Češky sa prudko zhoršil v pondelok. Do káhirskej nemocnice preto odcestovali aj českí lekári. V stredu ministerstvo zdravotníctva informovalo, že žena je v stave klinickej smrti. Jej telo fungovalo len vďaka napojeniu na prístroje a mozog prakticky nebol zásobovaný krvou. U pacientky sa následkom zranenia prejavilo multiorgánové zlyhanie. To podľa odborníkov nie je u vážne zranených osôb neobvyklé. Českí lekári na mieste sledovali priebeh vyšetrenia a potvrdili diagnózu egyptských špecialistov.

Česká diplomacia sa na egyptskú stranu obrátila s nótou, v ktorej požaduje urýchlené objasnenie okolností útoku. Odohral sa 14. júla na pláži v letovisku Hurghada. Mladý Egypťan tam zabil dve Nemky a niekoľko ďalších žien dobodal. Tridsaťšesťročnú Češku zasiahol do nohy a do chrbta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy