Polojasno
14°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Šoféroval pod vplyvom drog aj alkoholu. Pri nehode zomrel jeho najlepší kamarát
Zdielať na

Šoféroval pod vplyvom drog aj alkoholu. Pri nehode zomrel jeho najlepší kamarát

BANSKÁ BYSTRICA / Zo súdu rovno do väzenia. Tak skončil Peter. Pred tromi rokmi šoféroval opitý a pri havárii, ktorú zavinil, zahynul jeho najlepší kamarát. Krajský súd v Banskej Bystrici mu vymeral 4-ročný trest. Po vynesení rozsudku mu preto nasadili putá a odviedli za mreže.

Nesprávne rozhodnutie sadnúť si za volant pod vplyvom alkoholu a drog spôsobilo tragédiu, ktorá postihla niekoľko rodín. Trpia príbuzní obete, no aj vinníka. Koncom septembra 2014 partia dobrých kamarátov oslavovala v bare, no po záverečnej namiesto toho, aby išli domov pešo, sadli si do auta, k vtedy 20-ročnému Petrovi. Za Veľkou Čalomijou pri Veľkom Krtíši vo veľkej rýchlosti vyletelo auto z cesty a prevrátilo sa do priekopy.

"Veľkou hrozbou sú vodiči s nedostatočnou praxou, ktorí preceňujú svoje sily rýchlou jazdou a za volant si sadajú pod vplyvom alkoholu," povedala hovorkyňa KR PZ BB, Mária Faltániová.  Peter šoféroval s 1,6 promile alkoholu v krvi, podľa znalcov bol navyše aj pod vplyvom pervitínu. Jeho 21-ročný kamarát Patrik vypadol z auta, lebo nebol pripútaný, a ťažkým zraneniam podľahol v nemocnici. Vo vážnom stave skončili aj ďalší dvaja chlapci, ktorí sedeli vzadu.

Od nehody ubehli takmer tri roky a v súčasnosti už 23-ročný vodič Peter čelil obžalobe z prečinu usmrtenia a ublíženia na zdraví. Okresný súd vo Veľkom Krtíši ho odsúdil na nepodmienečný trest, proti čomu sa Peter odvolal. "Menovaný bol Okresným súdom Veľký Krtíš uznaný za vinného z trestného činu usmrtenia a odsúdený na trest odňatia slobody vo výmere 4 roky nepodmienečne," vyjadrila sa Adriana Vašková, hovorkyňa súdu Banská Bystrica.

Na Krajský súd do Banskej Bystrice, ktorý o odvolaní v tomto prípade rozhodoval, prišiel Peter s mamou a v sprievode obhajkyne. Tvrdil, že na to čo sa osudnú noc stalo, si nepamätá a auto vraj nešoféroval. To však znalci podľa rozsahu a typu poranení vylúčili. Súd odvolanie obžalovaného Petra G. zamietol a potvrdil štvorročný nepodmienečný trest a zároveň zákaz viesť motorového vozidlo na dobu 6 rokov. Rozsudok je právoplatný a tak Petrovi nasadila justičná stráž putá na ruky a rovno po skončení pojednávania ho eskortovali do väznice, kde si začína odpykávať svoj trest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy