Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Riaditeľ zariadenia pre maloletých tvrdí, že okolo budovy krúžia autá prevádzačov
Zdielať na

Riaditeľ zariadenia pre maloletých tvrdí, že okolo budovy krúžia autá prevádzačov

MEDZILABORCE / Prevádzači doslova krúžia autami okolo detského domova a deťom blikajú svetlami do okien. Toto sú slová riaditeľa zariadenia pre maloletých cudzincov bez sprievodu v Medzilaborciach. Napriek jeho úsiliu poskytnúť mladým migrantom všetok komfort, ochranu aj vzdelanie, dávajú cudzinci prednosť pokynom prevádzačov a z domova utekajú. Prevádzačov často kontaktujú samotní rodičia týchto detí. Naposledy odtiaľ ušli Vietnamci. Dodávka, do ktorej nastúpili, ich čakala pred obchodom v centre mesta. 

Päť maloletých cudzincov prišlo s vychovávateľkou do vietnamského obchodu. Nesprávali sa podozrivo až do chvíle, kým sa na parkovisku neobjavila dodávka. "Pozerám a oni už bežia, sadli do auta a odišli," uviedla predavačka z miestneho obchdu. 

Majiteľom obchodu, v ktorom tínedžeri nakupovali, je takisto Vietnamec. Tvrdí, že s ich útekom nemá nič spoločné. "Nekontaktovali ma. Tu ich čakalo auto, oni nastúpili a odišli preč," hovorí majiteľ obchodu. 

Podľa svedkov tínedžeri nastúpili do červenej dodávky s českými evidenčnými číslami. "Štyria z nich naskočili do staršej dodávky, s ktorou odišli preč. Jeden z chovancov utiekol neznámym smerom," uviedla hovorkyňa prešovskej krajskej polície Jana Migaľová. 

Cudzinci patrili ku skupinke desiatich Vietnamcov, ktorých zadržali na slovensko-ukrajinskej hranici. Ich starší kamaráti ušli ešte pred pár týždňami. Tým mladším ale útek nevyšiel.Polícia ich vypátrala o štyri hodiny neskôr v Žiline.

Krúžia okolo domova 

Pohyb cudzích áut, či blikanie svetlami do okien si všimli už aj vychovávatelia z detského domova. "Prevádzači a podozrivé osoby doslova krúžia okolo detského domova," hovorí riaditeľ zariadenia pre maloletých cudzincov Vladislav Fejo. 

Mladí migranti neraz pri úteku zabarikádujú dvere posteľou alebo skriňou, inokedy zviažu posteľnú bielizeň a po nej zlezú z okna. Podľa riaditeľa tak robia na pokyn prevádzačov. "Majú presne zistené, kde sa nachádzajú. Takže veľmi často prevádzači už vedia, kto je v tomto domove a už idú za konkrétnou osobou," uviedla vedúca úradu IOM Zuzana Vátraľová. 

Prevádzačov podľa medzinárodnej organizácie pre migráciu kontaktujú aj samotní rodičia alebo príbuzní detí. Navyše, v spôsobe kontaktovania majú prevádzačske skupiny nové trendy. "Využívajú čoraz častejšie mobiné aplikácie a sociálne siete," dodala Vatráľová. 

Tam prevádzači ponúkajú rôzne služby- od ubytovania až po falošné doklady. Mladých Vietnamcov síce v týchto dňoch vrátili do domova, no podľa riaditeľa kedy dostanú od prevádzačov signál na ďalší útek.

Najčítanejšie správy