Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záškolák vymeškal 418 hodín, rodičov rieši polícia
Zdielať na

Záškolák vymeškal 418 hodín, rodičov rieši polícia

GIRALTOVCE / Pätnásťročný žiak z Giraltoviec vymeškal v tomto školskom roku vyše 400 vyučovacích hodín. Viac ako sto z nich má neospravedlnených. Pre jeho záškoláctvo majú problémy jeho rodičia.

Rodičia sú podľa zákona zodpovední za to, že nechodil do školy a rieši ich už aj polícia. Otca aj mamu obvinili z ohrozovania mravnej výchovy mládeže. "Ak žiak vymešká nad 60 neospravedlnených hodín, hlási sa to Úradu práce, ak je to nad 100 hodín, hlásime to polícii," vysvetľuje zástupkyňa riaditeľa ZŠ, Silvia Goliášová. Taký je aj prípad 15-ročného ôsmaka Stanislava.

Doposiaľ nepomáhali ani stretnutia s rodičmi ani opatrenia úradu práce. Jeho záškoláctvo skončilo až obvinením rodičov z trestného činu. "Stanislav vymeškal celkovo 418 vyučovacích hodín, z ktorých bolo viac ako 120 neospravedlnených," konkretizuje Jana Migaľová, hovorkyňa KR PZ Prešov. Teraz je na rade odbor sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorý vykoná šetrenie a v súlade s výsledkom prijíma opatrenia, aby sa situácia zlepšila. "Rodičia sú momentálne stíhaní na slobode. V prípade, ak sa im vina preukáže, hrozí im trest odňatia slobody až na dva roky," dodala Migaľová. 
Niektorí rodičia pre istotu každé ráno vyprevádzajú svoje deti až do tried a popoludní ich zas vyzdvihnú. Ak rodičia nemôžu, niekedy ich v tom zastupujú aj starí rodičia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy