Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pod sirotincom objavili masový hrob. Ukrýval ostatky stoviek detí
Zdielať na

Pod sirotincom objavili masový hrob. Ukrýval ostatky stoviek detí

TUAM / Pod bývalým katolíckym sirotincom v Írsku sa našiel hromadný hrob s ostatkami malých detí. Vláda pred rokmi preverovala osud približne 800 detí, ktoré v minulom storočí zomreli a boli anonymne pochované.

Podľa prvých testov DNA mali deti od 35 týždňov do troch rokov. O úmrtí najmenej 796 deťoch v rokoch 1925 až 1961 v sirotici rádu sestier s názvom Sister of Bon Secours v meste Tuam a o existencii ich neoznačných hroboch informovala v roku 2014 miestna historička Catherine Corless.

Bolesť mimo chápanie

Tá síce našla písomné dôkazy o úmrtiach, ale iba jedno pochované dieťa. Príčinou smrti detí mohla byť podvýživa a zanedbanosť. Deti zomreli na spalničky, tuberkulózu či zápal pľúc. 

Írska katolícka cirkev krátko po zverejnení správy vyzvala miestny rád rehoľných sestier, aby spolupracovali s úradmi a pomohli pri pátraní. "Nedokážem si predstaviť to obrovské citové utrpenie z odlúčenia, ktoré zažívali matky, keď dávali svoje deti na adopciu alebo boli svedkom ich smrti. Bolesť, ktorú znášali, je mimo nášho chápania," uviedol arcibiskup Michael Neary.

Predstaviteľka vládneho výboru pre deti v piatok povedala, že nájdenie hromadného hrobu vyvoláva smútok a znepokojenie. Chce umožniť príbuzným niekdajších obetí, aby im usporiadali riadne pohreby. "Uctíme si ich pamiatku a uistíme sa, že ich pozostatky budú uložené," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy