Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zimná dovolenka môže skončiť nešťastím. Tieto rady vám môžu zachrániť život
Zdielať na

Zimná dovolenka môže skončiť nešťastím. Tieto rady vám môžu zachrániť život

VYSOKÉ TATRY / Stačí moment a dovolenka na horách sa môže zmeniť doslova na nočnú moru a bez pomoci si neporadíte. Neostáva vám nič iné, len čo najskôr zavolať na číslo 18 300 a privolať si pomoc.

Volanie o pomoc má dôležité zásady. Ak ste v horách zranený alebo ste svedkom nepríjemnej udalosti, je veľmi dôležité zostať pokojný. "Aby ste operátorovi poskytli čo najpresnejšie informácie a neopakovali informácie, ktoré sú nepresné a bez podstaty," povedala operátorka z operačného strediska Katarína Števčeková. Netreba zabudnúť nadiktovať svoje meno, číslo a pokiaľ je možné zostať na mieste, kde je signál. 

V horách je dôležitejšie pre záchranárov miesto nehody, ako to čo sa stalo. "Zdravotný stav je až druhoradý a to z dôvodu, že keď dôjde k výpadku telefónneho signálu my potrebujeme aspoň vedieť, kde sa ten človek nachádza, a to čo mu je, je až druhoradé," povedal riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Kontaktovať záchrannú službu je možné viacerými spôsobmi, napríklad zavolať na telefónne číslo 18 300, alebo použiť mobilnú aplikáciu horskej záchrannej služby, ktorú si zadarmo stiahnete a funguje aj bez internetového pripojenia. "Napriek tomu dokážete poslať núdzovú SMS, alebo uskutočniť hovor aj s poslaním GPS súradníc, ktoré sú pre záchranu v horách veľmi dôležité," dodal Jozef Janiga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy