Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Polícia vyšetruje rasový útok. V Banskej Bystrici napadli cudzinca pre farbu pleti
Zdielať na

Polícia vyšetruje rasový útok. V Banskej Bystrici napadli cudzinca pre farbu pleti

BANSKÁ BYSTRICA / Z ublíženia na zdraví a výtržníctva obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry 31-ročného Petra P. z Banskej Bystrice, ktorý v nedeľu 12. februára v banskobystrickom nočnom bare Stará ponorka napadol 20-ročného Francúza. Podľa polície mala byť motívom útoku jeho farba pleti.

Podľa policajných zistení 12. februára tohto roku výtržník v banskobystrickom nočnom bare napadol 20-ročného občana Francúzskej republiky a kričať naňho "zabijem ťa". Útočník to urobil bez predchádzajúceho vzájomného konfliktu.

Útočník v zlosti udrel Francúza skleneným pohárom do hlavy, čím mu spôsobil rezné rany v spánkovej oblasti na pravom líci a v okolí pier. Aj keď sa mu okolostojaci snažili zabrániť v ďalšom útoku, vulgárne mu nadával a používal pri tom rasistické nadávky. Motívom útoku mala byť farba pleti. Zranenia si vyžiadali okamžité ošetrenie v nemocnici a dobu liečenia desať až 15 dní.

"Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil 31-ročného Petra P. z Banskej Bystrice z trestných činov ublíženia na zdraví a z výtržníctva," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Po dokázaní viny hrozí obvinenému jeden až tri roky odňatia slobody.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 14. 2. 2017 návrh na vzatie obvineného Petra P. do väzby z obavy, že obvinený bude pokračovať v trestnej činnosti. Od 1. 1. 2017 trestné činy extrémizmu spadajú do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR. Je to teda prvý trestný čin extrémizmu, kde je podaný prokurátorom ÚŠP návrh na väzobné stíhanie od účinnosti novej právnej úpravy," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy