Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Traja muži vysielali priamy prenos zo znásilnenia na facebooku
Zdielať na
Krimi

Traja muži vysielali priamy prenos zo znásilnenia na facebooku

UPPSALE / Veľmi neobvyklý prípad zločinu v priamom prenose na facebooku, ktorý viedol k okamžitému zatknutiu páchateľov, sa stal počas víkendu vo švédskej Uppsale. Muž tam znásilnil ženu, všimla si to iná užívateľka sociálnej siete a zalarmovala políciu.

Podľa denníka Aftonbladet sa znásilnenie odohralo v nedeľu ráno v jednom z bytov v meste. Vysielané malo byť v uzavretej skupine na sociálnej sieti, no skupina obsahuje 60 tisíc členov. 

Polícii incident oznámila Josefine Lundgren pred pol deviatou ráno, hneď ako si uvedomila, čo sa deje. "Muž strhol zo ženy šaty a potom si na ňu ľahol," povedala médiám. "A potom v priamom prenose povedal, boli ste znásilnená." V miestnosti boli podľa polície ďalší dvaja muži. Potom v druhom živom vysielaní, muž nútil ženu, aby povedala, že znásilnená nebola. Práve v tom momente vtrhli do bytu policajti a muža okamžite zatkli. 

Policajt Marcus Svensson pre televíziu SVT povedal, že existuje viacero ľudí, ktorí tento prenos videli na facebooku. "Najskôr som si myslel, že je to len zlý vtip," povedal jeden z divákov vysielania. 

Polícia zatkla troch mužov vo veku 18,20 a 24 rokov. V byte našli aj zrejme znásilnenú, 30-ročnú ženu. 

Vyšetrovatelia požiadali užívateľov facebooku, aby nezdieľali fotografie a záznamy videa urobeného počas možného znásilnenia a v prípade, ak majú k dispozícii kópiu, aby ju odovzdali polícii. 

Služba facebook live umožňuje od roku 2015 zdieľať prostredníctvom sociálnej siete živý prenos. Zatiaľčo tradičné televízne stanice sú obmedzené zákony, internetové streamovacie služby vo väčšine krajín žiadnym reguláciám nepodliehajú. 

Zástupca spoločnosti facebook vo Švédsku v e-maile zaslanom agentúre AFP čin odsúdil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy