Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V topoľčianskej nemocnici hospitalizovali muža s podozrením na SARI
Zdielať na

V topoľčianskej nemocnici hospitalizovali muža s podozrením na SARI

TOPOĽČANY / S vážnym ochorením SARI hospitalizovali pacienta v topoľčianskej nemocnici. Je to akútny respiračný syndróm, ktorý môže spôsobiť zlyhanie organizmu. Pacienti trpia ťažkým zápalom pľúc a musia byť napojení na pľúcnu ventiláciu. V minulosti si SARI u nás vyžiadal desiatky obetí.

V topoľčianskej nemocnici vo vážnom stave leží 60-ročný muž s ochorením SARI. Je hospitalizovaný na ARO, kde za neho dýchajú prístroje. "Jeho stav je vážny, očakávame ďalšie komplikácie," povedal Pavel Kukučka, primár OAIM Topoľčany.

SARI je skratka akútneho respiračného syndrómu, prejavuje sa ako chrípka, no pre niektorých pacientov môže mať veľmi ťažký priebeh s fatálnymi následkami. "Niektorí ľudia prežijú tento vírus bez príznakov, iným môže zlyhať organizmus," povedala Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva (ŮVZ).

Od začiatku roka ÚVZ eviduje 2 prípady podozrenia na SARI. Infekcia sa objavila u 58-ročnej pacientky z Trenčianskeho kraja. Celkovo bolo chorých viac. "Od začiatku chrípkového obdobia bolo hlásených 5 prípadov SARI,"dodala Drobová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy