Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Colníci na východnom Slovensku zadržali milióny cigariet
Zdielať na
Krimi

Colníci na východnom Slovensku zadržali milióny cigariet

ČIERNA NAD TISOU / Colníci odhalili kontraband cigariet ukrytý pod hrubou vrstvou soli. Viac ako tisíc kartónov cigariet dvoch rôznych značiek sa pašeráci pokúsili prepašovať cez Čiernu nad Tisou. V obci Lúčky v Michalovskom okrese zadržali colníci takmer tri milióny cigariet. Únik na daniach sa vyšplhal na skoro 280 tisíc eur.

"Bezmála 145 tisíc kartónov cigariet rôznych značiek našli v hale a v odstavenom kamióne s ukrajinskými značkami. Nemali slovenské kontrolné známky, ale boli označené páskou For duty free only. Colníci zadržali aj pravdepodobného páchateľa 35-ročného Michalovčana, ktorý skončil v cele predbežného zadržania," informovala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Nelegálne cigarety sú v colnom sklade, colníci zaistili aj kamiónovú súpravu, ktorá mala vybudované skryté úkryty. Trestná sadzba zločin porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru je tri až osem rokov.

Čierna nad Tisou

Pašeráci sa už aj v minulosti pokúsili cigarety prepašovať vo vagónoch. No kontraband ukrytý v náklade soli je úplnou novinkou. Aj to svedčí o tom, že kreativita a odhodlanosť pašerákov nemá hraníc.

Milión cigariet

"Jednalo sa o 72-vlakovú súpravu a v posledných šiestich vozňoch sa prepravovala soľ a v tej boli odhalené cigarety, konkrétne dvesto tisíc kusov. V podvozku, jedného z rušňov policajti odhalili ďalších 4 tisíc kusov cigariet," uviedla hovorkyňa colného úradu Michalovce Klára Baloghová.

Vlak smeroval z Ukrajiny na Slovensko. Nevyhol sa preto bežnej kontrole. Tá však odhalila, že vo vagónoch je ukrytý pašovaný tovar. Na ďalší úkryt už colníkov upozornil špeciálne vycvičený pes.

Finančný únik bol v tomto prípade vyčíslený na takmer 28 tisíc eur. Z toho len spotrebná daň predstavuje viac ako 18 tisíc eur. Pašeráci neustále vymýšľajú nove úkryty, ako by mohli tovar bezpečne prepašovať. V Čiernej nad Tisou sa colníkom už aj v minulosti podarilo odhaliť unikátnu skrýšu. Na prvý pohľad obyčajné smrekové drevo ukrývalo vo svojich dutinách doslova raj pre fajčiarov. Takmer milión kusov cigariet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy