Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čo všetko patrí do povinnej výbavy, neriskujte pokutu
Zdielať na

Čo všetko patrí do povinnej výbavy, neriskujte pokutu

BRATISLAVA / Viete, čo všetko patrí do povinnej výbavy auta? Na túto otázku, ale aj ďalšie, ktoré ste poslali do rubriky Ako to nespackať, odpovie policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Pán Štefan chcel na parkovisku zaparkovať cúvaním. Zaradil spiatočku, pozrel sa do spätných zrkadiel a narazil do auta, ktoré stálo za ním. Vodička si vraj myslela, že z parkoviska odchádza. "Polícia tvrdila, že vinný som ja. Ak by som nezobral vinu na seba, údajne by som mohol dostať pokutu do výšky 1 000 eur a možno aj odobratie vodičského preukazu. Vraj som si mal zabezpečiť bezpečné cúvanie a parkovanie, keď som dobre nevidel. Vyľakali ma, a tak som zaplatil 10 eurovú pokutu," napísal pán Štefan.

"Vodič pri cúvaní nesmie ohroziť ostatných účastníkov cestnej premávky. Ak má vodič nedostatočný rozhľad, prípadne si to vyžadujú okolnosti, je vodič povinný zaistiť bezpečné cúvanie pomocou spôsobilej osoby a ešte k tomu aj náležite poučenej," povedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Povinná výbava v aute

"Musím mať v aute hasiaci prístroj, náradie a žiarovky? Musím si ich vedieť aj sama vymeniť? Čo všetko je povinná výbava v aute?" pýta sa diváčka. 

"Povinná výbava vo vozidlách je autolekárnička, náhradné koleso s diskom a pneumatikou predpísaného rozmeru, samozrejme kľúč na demontáž alebo môže byť bezdemontážna súprava na opravu defektu, ďalej výstražný trojuholník a reflexná vesta alebo reflexný odev," povedal Ábel.

Vyradené auto z evidencie

Divák Jozefa zaujíma prihlásenie vyradeného vozidla. "Dá sa trvalo vyradené osobné auto z evidencie vozidiel prihlásiť na "C" evidenčné číslo?" 

Takéto dopravné prostriedky sa smú využívať len v určitom období a na dopredu nahlásenej trase. Nemôžu byť takýmto spôsobom zlegalizované vozidlá, ktoré už nie sú spôsobilé na prevádzku na pozemných komunikáciach. "Zmena zákona v roku 2013 mala slúžiť k tomu, pokiaľ mali občania podomácky vyrobený dopravný prostriedok, ktorý výlučne bol stavaný na poľnohospodárske alebo lesnícke práce, tak bola daná možnosť, že požiadajú o pridelenie týchto zvláštnych evidenčných čísel," dodal Ábel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy