Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dvaja Slováci si vyrobili kľúč podľa internetu a ukradli šperky za milión
Zdielať na
Krimi

Dvaja Slováci si vyrobili kľúč podľa internetu a ukradli šperky za milión

Zdroj: ISIFA

KLATOVY / Dvaja zlodeji zo Slovenska vykradli zamknutý obchod s klenotmi v západočeskom okresnom meste Klatovy pomocou kľúča a vzali peniaze aj šperky v celkovej hodnote milión českých korún.

Prekvapujúce je vysvetlenie, ako sa dostali ku kľúču - stačilo im natočiť na mobilný telefón predavačku, ako zamyká dvere, a potom si podľa návodu z internetu vyrobili vlastný kľúč. Podľa zistení denníka Právo sa k tomu polícii priznal jeden z podozrivej dvojice, ktorú krátko po čine chytili vďaka náhode mestskí strážnici, informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál Novinky.cz.

Vyšetrovatelia sa oficiálne nechcú vyjadrovať k spôsobu, ako si zlodeji zaobstarali kľúč, ale šéfka klatovského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) Jiřina Vítovcová Právu potvrdila, že jeden z obvinených si kľúč skutočne vyrobil sám.

Na Slovákov podalo štátne zastupiteľstvo žalobu za zločin krádeže a hrozí im až osem rokov väzenia. Obaja už boli súdne trestaní. Zlodejom uľahčilo kopírovanie kľúčov to, že na dverách zlatníctva nebol bezpečnostný zámok, ale obyčajná vložka.

Návod z internetu

Navyše, dvojica si obchod odomkla počas poludňajšej prestávky, keď predavačka odišla na obed a dvere nezabezpečila mrežami. Zlodeji uložili cennosti do tašky a odišli. Pozorovala ich však predavačka zo susednej optiky a vydala sa za nimi. Upozornila na nich hliadku mestských strážnikov, ktorí v blízkosti riešili dopravný priestupok.

Strážnici chytili oboch zlodejov vo veku 31 a 40 rokov a odovzdali ich policajtom. Mladší sa pri vypočúvaní priznal a vysvetlil aj to, ako sa do klenotníctva dostali bez poškodenia zámku. Obchod mal vopred vytypovaný. Sadol si na lavičku pred vchodom a mobilom tajne natočil, ako predavačka zamyká a odomyká dvere.

Zadržaný povedal, že na internete našiel návod, ako vyrobiť kópiu kľúča podľa snímok zámku a kľúča. Policajti našli u muža dva kľúče, ktoré pasovali do zámku vchodových dverí, napísal portál Novinky.cz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy