Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
ROK PO: Teroristi zabili v Paríži 130 ľudí
Zdielať na
Krimi

ROK PO: Teroristi zabili v Paríži 130 ľudí

Zdroj: SITA

PARÍŽ / Minulý rok, 13. novembra, ochromili Francúzsko teroristické útoky, pri ktorých zomrelo 130 ľudí. Medzi Francúzmi nezmizli medzi obyvateľmi smútok, pohoršenie a obavy. Život sa postupne vrátil do normálnych koľají. Krvavý útok islamistov zostáva v mysliach snáď všetkých Parížanov. Útok a obavy z ďalšieho teroru ľuďom pripomína výnimočný stav, ktorý od tej doby v krajine platí.

Koncertom Stinga sa v Paríži znovu otvoril klub Bataclan, v ktorom teroristi zabili 90 ľudí. 

Základné údaje o teroristických útokoch v Paríži

Miesta útokov: 

  • Futbalový štadión Stade de France

Traja muži sa odpálili medzi 21:20 a 21:53 poblíž štadiónu, kde prebiehal priateľský futbalový zápas medzi Francúzskom a Nemeckom. Medzi návštevníkmi bol aj francúzsky prezident François Hollande. Okrem troch útočníkov zomrel aj jeden človek. 

sita

  • Koncertná sieň Bataclan

Traja muži prišli k budove klubu, ktorý hostil kalifornskú rockovú skupinu Eagles of Death Metal. V šedom Volkswagene Polo. Útočiť začali približne o 21:40, k útokom na návštevníkov použili strelné zbrane. Niektorých preživších zajali ako rukojemníkov. Celkom tam zomrelo 89 ľudí. Polícia do budovy vtrhla pol hodinu po polnoci v noci z piatka na sobotu. Jeden z útočníkov zomrel potom, čo polícia strelou odpálila jeho vestu s výbušninou, dvaja ďalší sa odpálili sami. 

  • Reštaurácie a bary

Neznámy počet ozbrojencov s kalašnikovrohumi strieľal v dobe medzi 21:20 a 21:36 na návštevníkov reštaurácie a kaviarní na troch miestach. Na rohu ulíc Bichat a Alibert na terase kambodžskej reštaurácie Le Petit Cambodge, v ulici de Charonne a de la Fontaine au roi. Zomrelo najmenej 36 ľudí. 

Ďalší útočník sa odpálil o 21:40 v reštaurácii na bulvári Voltaire, asi kilometer od miest tragických útokov v reštauráciách. Zomrel len on sám. 

Použité zbrane

Teroristi použili útočné pušky typu kalašnikov a mali na sebe vesty s úplne rovnakým druhom výbušniny. Bol ním nestabilný peroxid acetónu (TATP), použitý aj pri atentátoch v Londýne v roku 2005. 

Obete 

Atentáty si vyžiadali 130 mŕtvych, posledná obeť zomrela na následky zranení týždeň po útoku. Asi 370 ľudí bolo zranených. Najviac obetí, 89, si vyžiadal útok v klube Bataclan. V Paríži prišli o život dve desiatky cudzincov z viac ako 12 štátov. Zahynulo aj sedem útočníkov. 

Páchatelia

K najväčšiemu teroristickému útoku spáchanému v Európe od atentátov na vlaky v Madride z roku 2004 sa prihlásilo hnutie Islamský štát (IS).

Za hlavného organizátora masakru označujú Belgičana marockého pôvodu Abdelhamida Abaaouda (28), ktorý zomrel 18. novembra (päť dní po útokoch) pri policajnom zásahu na parížskom predmestí Saint-Denis. Pri sedemhodinovom zásahu zomrel aj samovražedná atentátnička, ktorá podľa polície bola Abaaoudova sesternica Hasna Aitboulahcen.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve oznámil, že úrady netušili, že je Abaaoud v Európe. Stál za niekoľkými zmarenými atentátmi vo Francúzsku. Abaaoud radil ďalším islamistov, aby zo Sýrie do Európy cestovali cez Prahu. Mali sa tak podľa neho ľahko vyhnúť odhaleniu. 

Jediný preživší terorista atentátov je Francúz Salah Abdeslam, syn marockých prisťahovalcov, ktorého zatkla belgická polícia 18. marca v Bruseli, krátko pred teroristickými útokmi v tomto belgickom hlavnom meste, ktoré si vyžiadali 32 obetí a do ktorých bol Abdeslam podľa belgických vyšetrovateľov taktiež zapletený.

Abdeslam pri príprave a prevedení parížskych atentátov hral podľa vyšetrovateľov kľúčovou úlohu a 27. apríla ho vydali do Francúzska. Tamojšia prokuratúra ho následne obvinila z členstva v teroristickej organizácii, z vrážd, z únosu a z držania výbušnín a zbraní. Abdeslam odmieta spolupracovať. Jeden z jeho bratov Brahim útočil v reštaurácii na bulvári Voltaire. 

Na konci júna belgické úrady vydali Francúzsku Abdeslamovho spoločníka Hamza Attoua, ktorý Abdeslama priviezol späť z Paríža do Bruselu. Belgická polícia zatkla Attoua v bruselskej časti Molenbeek pri razii, ktorá nasledovala po masakry v Paríži. V júli potom belgické úrady odovzdali na trestné stíhanie do Francúzska ďalších dvoch mužov, ktorí údajne na úteku pomáhali Abdeslamovi. Informovala o tom agentúra AP. Súd o vydanie Mohameda Amriho a Aliho Oulkadiho rozhodol už v polovici júna. Až teraz oboch podozrivých previezli do Francúzska. 

Twitter/Police Nationale

​Mohamed Amri podľa vyšetrovateľov odviezol spoločne s Attouom Abdeslama z Paríža do Bruselu bezprostredne po útokoch a Ali Oulkadi ho vo svojom aute viezol 14. novembra, keď už bolo po Abdeslamovi vyhlásené pátranie. 

Nedávno úrady oznámili, že jedným z organizátorov teroristických útokov v Paríži  a Bruseli je belgicko-marocký islamista Oussama Atar, ktorý je momentálne v Sýrii. Belgický federálny prokurátor taktiež oznámil, že teroristická bunka sa riadila rozkazmi od "veľmi vysoko" postaveného člena radikálnej organizácie Islamský štát (IS).

Súčasťou skupiny, ktorá ma na svedomí útoky, sú aj štyria muži, ktorých obžalovalo alebo vydalo do Francúzska Rakúsko. Jedná sa o Maročana, dvoch Alžírčanov a jedného Pakistanca. Všetci sa vydávali za utečencov a do Európy prišli po takzvanej balkánskej trase. 

Po útokoch v Paríži polícia urobila niekoľko razií. Svedkom jednej z nich bola aj Slovenka, ktorá býva v susedstve bytu, do ktorého kukláči vtrhli. Pozrite si archívnu reportáž reportéra Rasťa Striška:

Najčítanejšie správy