Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chirurgovi, ktorý nelegálne robil plastiky, hrozí trestné stíhanie
Zdielať na

Chirurgovi, ktorý nelegálne robil plastiky, hrozí trestné stíhanie

BRATISLAVA / Prípad klinickej plastickej chirurgie v Bratislave vyvolal veľký rozruch. Kompetentní zistili, že klinika je nelegálna. Lekár, ktorý ju prevádzkoval, nemal na to žiadne povolenie. Navyše si počas operácií robil selfie.

"Od vzniku Slovenskej republiky nepoznám prípad, ktorý by bol podobného kalibru. Systém nepočíta s tým, že by niekto odignoroval zákony a otvoril si niečo, čo sa tvári ako zdravotnícke zariadenie bez toho, aby splnil všetky zákonné podmienky," uviedol právnik a znalec Peter Kováč. 

Lekár ale zákroky nerobil sám. Pri takýchto operáciách musí vždy niekto asistovať. Dá sa to robiť aj celkom úsporne. Sú napríklad operácie, pri ktorých stačí len lokálna anestéza. Potom sú také, pri ktorých musí byť anesteziológ.

Samozvaný lekár Yassin Ghazi sa rád pri operáciách fotil. 

Instagram Yassin Ghazi

​Lokálna anestéza

Plastický chirurg z bratislavskej kliniky operoval pacientky len v lokálnej anestéze. "Metodika, ktorú používal napríklad na vloženie implantátov, umožňovala použitie lokálnej anestézie," uviedla plastická chirurgička Helena Ježovitová. 

Chirurg navyše zverejňoval na Instagrame fotografie, na ktorých je vidno, že pri operovaných pacientkách sa pohyboval naozaj hocikto. Niektorí vyzerajú ako asistujúci personál, iní ako nadšení diváci. "Na jednej fotografii som videla skupinu ľudí pri operácii klientky. Nemali na sebe žiadne masky, žiadne čiapky. Je to obrovská chyba, nedodržanie hygienických princípov dezinfekcie a sterility na operačnej sále," uviedla Ježovitová. 

​Kto ponesie zodpovednosť?

Otázne je, kto všetko ponesie zodpovednosť a bude postihovaný za prevádzkovanie nelegálnej kliniky. Zatiaľ je známe to, že zdravotné zariadenie môže dostať od bratislavského samosprávneho kraja pokutu viac ako 33 tisíc eur.

To, či ponesie zodpovednosť len samozvaný plastický chirurg alebo aj tí, ktorí pre neho pracovali. "Čo sa týka prítomnosti osôb, ktoré sú zachytené na fotografiách, nedá sa povedať, či to je zamestnanec zariadenia alebo je to osoba, ktorá je tam so súhlasom pacienta. V prvom rade budú vypočutí a ďalej sa uvidí," dodal právnik. 

Yassin Ghazi robil na Slovensku plastické operácie už niekoľko rokov. Viac v priloženom videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy