Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obvinili päť Slovákov z prevádzačstva, migrantov strčili do palivovej nádrže
Zdielať na

Obvinili päť Slovákov z prevádzačstva, migrantov strčili do palivovej nádrže

BRATISLAVA / Slovenská polícia obvinila skupinu piatich osôb, ktoré podozrieva z toho, že organizovali prevoz najmenej 300 migrantov z Maďarska do západnej Európy. V prípade preukázania viny im hrozí až desať rokov.

Polícia uviedla, že skupina sa najmenej rok prevážala migrantov hlavne do Nemecka a Talianska, ale aj do ďalších európskych krajín. Na prepravu cudzincov gang používal upravené vozidla. Minulý rok z ich pokusov prepraviť štyroch migrantov z Iránu a Afganistanu v upravenej palivovej nádrži podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Baloghovej odhalili maďarskí kriminalisti. 

Z informácií polície vyplýva, že gang inkasoval za jedného prepraveného migranta päťsto až tisíc eur. Odhadom tak získal viac ako 150 000 eur. 

Niekoľko razií

Slovenská polícia v súvislosti s vyšetrovaním prípadu tento týždeň podnikla niekoľko razií, pri ktorých zabavila mobilné telefóny, doklady od áut a rôzne poznávacie značky. Za hlavného organizátora označila 44-ročného muža z juhu Slovenska.

​Ďalší štyria obvinení podľa polície najímali vodičov na prepravu migrantov alebo obstarávali nákladné autá z požičovní na základe prvých aj falošných dokladov nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky. Jeden z obvinených si odpykáva trest vo väzení za inú trestnú činnosť. 

Slovenská a maďarská polícia tento rok odhalila inú skupinu 19 prevádzačov, ktorí v rokoch 2014 a 2015 prepravili 95 migrantov z Grécka cez Maďarsko do západnej Európy. Za hlavného organizátora tohto gangu označili Afgancov s pobytom v Maďarsku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy