Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Parkur na streche opustenej budovy
Zdielať na

Parkur na streche opustenej budovy

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Dvaja 12-roční chlapci si krátili chvíľu na streche už nefungujúceho spišskonovoveského diskoklubu. Tvrdia, že tam trénovali ich obľúbený bežecký parkur. Problém ale nastal, keď jeden z nich vliezol cez okno do objektu.

Keď na miesto prišla hliadka mestskej polície, aby preverila oznámenie, jeden chlapec sedel na klimatizácii, druhý stál na balkóne. Keď zbadali policajtov, rozutekali sa.

Pokus o útek

Hliadke ale neušli. Po pár metroch ich chytili.

"Chceli sme si ísť zaskákať," hovorí mladý parkurista Adrián.

Druhý z dvojice nezostal len na streche objektu, ale do priestorov vošiel. "Videl som otvorené okno. Tak som sa bežal pozrieť, čo tam je a videl som samé pálenky," priznáva Jozef.

Okno na balkóne

Jozef najprv po rýmse prerúčkoval zo strechy kotolne na balkón. Odtiaľ sa do objektu dostal cez okno.

"My sme išli niečo popozerať a zrazu sme videli, že by sa dalo ísť na strechu, tak sme tam išli," opisuje Jozef.

Jozef z už opustených priestorov vytiahol fľašu s nealkoholickým nápojom. Tú hodil svojmu kamarátovi. "Len som mu to chcel ukázať," hovorí.

Trestný čin

Ich sprvu nevinná hra sa razom zmenila na podozrenie z trestného činu vlámania. Keď chlapec liezol cez okno, ani mu na um nezišlo, že môže porušovať zákon.

"Každá mladícka nerozvážnosť môže spôsobiť problémy na celý život. A to hlavne, ak sa človek dopustí trestného činu, má zápis v registri trestov a tým pádom je ťažko zamestnateľný," ozrejmuje odborník na zločiny Jozef Kočiš.

Paragraf

Spišskonovoveskí policajti predviedli chlapcov i rodičov na obvodné oddelenie. Na prípade stále pracujú. Aj keď chlapci pre svoj vek nie sú trestne zodpovední, problémom sa zrejme nevyhnú.

"Keď osoba nie je trestne zodpovedná pre nedostatok vek, môže mať problémy v škole, pretože za jeho protiprávne konanie mu hrozí znížená známka zo správania. A pri takýchto opakovaných činnostiach môže skončiť dotyčná osoba až v reeedukačnom centre," uzatvára Kočiš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy