Polojasno
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Pohreb v tichosti. Vrah kňaza odpočíva na parížskom predmestí
Zdielať na
Krimi

Pohreb v tichosti. Vrah kňaza odpočíva na parížskom predmestí

Zdroj: ISIFA

PARÍŽ / Jedného z dvoch islamistov, ktorí koncom júla v Normandii zavraždili 85-ročného kňaza, v piatok večer potichu pochovali na parížskom predmestí. S devätnásťročného Adela Kermichea sa rozlúčili v moslimskej časti cintorína Puiseux-Pontoise, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

"Len sme striktne uplatnili zákon, pretože tu príbuzní vlastnia hrob a pretože v pravidlách pre obce existuje právo na pohreb, či sú okolnosti sprevádzajúce nebožtíkovu smrť akékoľvek," vysvetlil nemenovaný zdroj z radnice. 

Miesto pochovania strojcov teroristického činov býva citlivá otázka, pretože obce často odmietajú povoliť tento akt z obavy, aby sa hrob nestal pútnickým miestom. 

Nepošpinený islam

Moslimská komunita na predmestí Rouenu, kde Kermiche žil, kategoricky odmietla mladíka pochovať, aby "nepošpinila islam". Jeden zpredstaviteľov dánskych moslimov potom navrhol pohreb v Dánsku, ale vzápätí tento nápad zavrhli jeho súverníci. 

Spolupáchateľ farárovej vraždy Abdel Malik Petitjean, ktorého spolu s Kermichem krátko po čine zastrelili policajti, ešte miesto posledného odpočinku nenašiel. Starostovia dvoch obcí, kde sa narodil a kde žil, odmietli vydať povolenie na pohreb. 

Deaktivovaný elektronický náramok

Len 19-ročný Kermiche vtrhol koncom júla s rovnako starým Petitjeanom do kostola v Saint-Étienne-de-Rouvray pri Rouene na severozápade Francúzska, kde držali v zajatí šesť ľudí a potom zavraždili 85-ročného kňaza Jacquesa Hamela. Teroristická organizácia Islamský ľštát krátko potom zverejnila video, na ktorom obaja útočníci prisahajú vernosť šéfovi Islamského štátu abú Bakrovi Bagdádímu. 

Kermiche, ktorý v Saint-Étienne-du-Rouvray žil u rodičov, sa dvakrát pokúsil odísť do Sýrie a za to strávil desať mesiacov vo väzbe. Nakoniec ho prepustili s podmienkou, že jeho pohyb budú monitorovať elektronickým náramkom. Ten bol ale denne na niekoľko hodín deaktivovaný a práve v tejto "pauze" obaja muži zaútočili. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy