Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Auto na diaľnici trafila lopata
Zdielať na

Auto na diaľnici trafila lopata

PRIEVIDZA / Vodič z Prievidze pri návrate z Prahy zažil nečakanú udalosť. Na českej diaľnici mu jeden z robotníkov hodil pred auto lopatu. Vodič síce zostal v šoku, ale podľa experta reagoval výborne. Celú situáciu snímala kamera v jeho aute.

Išiel som po diaľnici z Prahy do Brna a uvidel som na pravej strane predmet. Nevedel som najskôr čo to je, dosť to buchlo," hovorí vodič Peter Birka. Na českej diaľnici D1 jeho auto trafila lopata. "Nechápal som, či ide o blbý vtip, ale asi nedopatrením to ten pracovník vyhodil z priekopy," dodáva vodič. 

"Tento prípad jasne dokumentuje, že v dnešnej dobe nie je nič nemožné," hovorí znalec z odboru cestná doprava Marko Pribula. 

Vyhodil lopatu

Robotník, ktorý kopal jamu sa lopaty zbavil tak, že ju vyhodil do vzduchu. Tá preletela za zvodidlá a trafila osobné auto. "Neuvedomil si, čo tým môže spôsobiť. Keby išiel tade motorkár, tak by neprežil," hovorí vodič Peter Birka.  

Napriek tomu, že sa vodič zľakol, nespanikáril. Volantom ani len nepohol a nebrzdil. "Reakciu vodiča označujem ako vynikajúcu a dávam mu jednotku s hviezdičkou," hovorí odborník. 

Keby brzdil, spôsobil by hromadnú nehodu

"Keby som bol brzdil, tak by som spôsobil hromadnú zrážku," dodáva vodič Peter Birka. "Na reagovanie mal 0,8 sekundy, čo nie je ani priemerná dĺžka bežnej reakčnej doby," tvrdí odborník. 

"Takýto výkon práce na diaľnicu ani nikam inam nepatrí. Treba prijať opatrenia, aby sa to nikdy nemuseli opakovať," uviedol hovorca Jan Rydl z riaditeľstva ciest a diaľníc Českej republiky. 

Riaditeľstvo českých ciest a diaľníc celý incident začalo prešetrovať. "Všetko preveríme a celú vec dáme inšpekcii práce tak, aby sa celý incident už neopakoval," dodal Jan Rydl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy