Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polícia sprísni pravidlá pre mladých vodičov, spôsobujú priveľa nehôd
Zdielať na

Polícia sprísni pravidlá pre mladých vodičov, spôsobujú priveľa nehôd

BRATISLAVA / Za posledných 21 dní mladí vodiči zavinili viac ako 25 percent smrteľných dopravných nehôd. Policajní funkcionári preto uvažujú o sprísnení pravidiel pre mladých vodičov. Inšpirovať sa chcú v zahraničí.

Trinásteho júla došlo k tragickej nehode v hlavnom meste. Mladý vodič pravdepodobne pre mikrospánok prešiel do protismeru , kde sa zrazil s cisternou plnou plynu a následne skončil v stĺpe elektrického vedenia. Výsledok - mŕtvy otec, zranená matka ako aj samotný 18-ročný vodič.

"V mesiaci júl sa za 21 dní stalo 19 nehôd s následkom smrti, pri ktorých bolo usmrtených dvadsať osôb," uviedol policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Obmedzenie mladých vodičov

Päť z devätnástich spomínaných nehôd zavinili mladí vodiči s praxou do troch rokov. Druhého júla zomreli pri nehode dvaja mladí motorkári. Dvadsaťročný mladík v Leopoldove a 25-ročný mladík v Košťanoch nad Turcom. V oboch prípadoch mohli za nehodu oni. V júli zatiaľ vyhaslo najviac životov po nehode v žilinskom, banskobystrickom či trnavskom kraji.

Vedenie slovenskej polície v poslednej dobe čoraz častejšie uvažuje zahrnúť do legislatívy obmedzenia pre mladých vodičov. Inšpirovať sa chcú nielen krajinami Európskej únie ale napríklad aj Amerikou.

"Prvou vecou je absolútne nulová tolerancia alkoholu, druhá vec je obmedzenie rýchlosti, ktoré je zavedené napríklad v Chorvátsku alebo v Rumunsku," dodáva Ábel.

Tvrdé pravidlá

V Chorvátsku obmedzujú mladých vodičov pri alkohole aj pri rýchlosti. Všade musia ubrať desať kilometrov. Kde je 130 idú 120, tam kde je 90 musia znížiť rýchlosť na 80. "Diskutujeme o tom, či takýchto vodičov neoznačiť povinne ako začiatočníka a napríklad v USA nemôžu jazdiť v noci," hovorí Ľubomír Ábel.

V Spojených štátoch mladý vodič nesmie mať za spolujazdca rovnako starého rovesníka. "Sú to tvrdé obmedzenia, ale asi si to tá bezpečnosť na cestách vyžadovala," hovorí Ľubomír Ábel.

Na Slovensku zatiaľ nie sú prijaté žiadne závery. V najbližších dňoch bude európske zasadnutie dopravných polícií v rámci Tispolu. "Je možné, že budeme iniciovať návrhy, ktoré by zvýšili bezpečnosť na cestách," dodáva Ábel.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy