Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Vystrážna svetelná signalizácia na aute. Za nesprávne použitie hrozí pokuta
Zdielať na

Vystrážna svetelná signalizácia na aute. Za nesprávne použitie hrozí pokuta

BRATISLAVA / Väčšina vodičov ich používa, keď sa chce poďakovať, napríklad za to, keď im vozidlo idúce pred nimi uvoľní cestu na predchádzanie. Výstražná svetelná signalizácia na autách sa má ale predovšetkým používať v mimoriadnych a život ohrozujúcich situáciách.

Uplynulý víkend sa medzi Malackami a Studienkou čelne zrazili dve autá. Počas dokumentovania nehody policajti odkláňali dopravu. Viacerí vodiči sa rozhodli počkať až do otvorenia cesty. Nie všetci ale čakali správne.

Znamenie pre ostatných vodičov

Jeden z vodičov v kolóne mal do momentu, kým za ním zastavilo auto zapnuté všetky štyri výstražné svetlá. Šofér, ktorý s postavil za neho, už smerovky nezapol. "Ten posledný urobil chybu," hovorí inštruktor autoškoly Igor Dolanský.

Vodič porušil zákon o cestnej premávke, kde o povinnosti použiť výstražné svetelné znamenia hovorí paragraf číslo 31. "Zákon hovorí, že vodič v takýchto situáciách dáva výstražné znamenie ostatným vodičom. Z toho sa dá vyvodiť, že je to povinnosť pre vodiča," uviedol policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Môžete dostať pokutu

Ak sa ocitnete na konci kolóny a nepoužijete smerovky, môžete od policajtov dostať pokutu. "Zvlásť v osobitných prípadoch, keby došlo k ďalšej škodovej udalosti tým, že by prichádzajúce auto narazilo do toho posledného auta," dodal Ábel.

Výstražné znamenia je potrebné použiť pri takom státí, kedy hrozí nebezpečenstvo kolízie. Ak niekto doteraz nepoznal tento paragraf, mal by myslieť podľa inštruktora autoškoly na svoju bezpečnosť. "Aby upozornil tých ostatných, že treba zabrzdiť, lebo väčšinou z toho vznikajú reťazové nehody," hovorí inštruktor autoškoly Igor Dolanský.

"Je to povinnosť pre posledného vodiča v stojacej rade,"
dodal policajný viceprezident.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy