Zatiahnuté
19°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Zhorel interiér jedného z najstarších kostolov na Slovensku
Zdielať na

Zhorel interiér jedného z najstarších kostolov na Slovensku

MALÁ HRADNÁ / V Malej Hradnej (okres Bánovce nad Bebravou) zachvátili plamene interiér kostola. Ako prvá začala horieť spovednica, o pár minút už bol zadymený celý kostol. Príčinu vyšetrujú policajti aj hasiči, škody však budú obrovské, kostol totiž patrí k najstarším na Slovensku.

Hotovú spúšť objavil kostolník, len čo otvoril dvere. Kvôli hustému dymu nevidel ani na krok.  "Následne sme zavolali policajtov a hasičov," potvrdila obyvateľka obce  Jana Vavrová.

"Keď sme prišli, ohniská už boli vychladnuté. Prieskumom sa nezistilo žiadne bočné zahorenie ani nič také," povedal veliteľ zásahu zo Záchranného a hasičského zboru v Bánovciach nad Bebravou Stanislav Ondrejka.

Ako prvá spovednica

Podľa doterajších zistení horieť začala spovednica. Z tej zostala iba kopa popola. Sálavé teplo a hustý dym ale poškodil aj vzácne obrazy či sochy.

"Je to jeden z najstarších kostolov na Slovensku. Nachádza sa v ňom osem pamiatok, je to nevyčísliteľná škoda," potvrdila starostka obce Malá Hradná  Mária Jandáková. "Fresky sú zadymené. Poškodený je aj organ, kde sú zničené píšťaly, ktoré sálavým teplom sa roztopili," dodala obyvateľka obce.

Bol to skrat?

Kostol z 13. storočia pritom pred štyrmi rokmi rekonštruovali. Šťastím bolo to, že sa požiar nerozšíril na ďalšie drevené zariadenie. Pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru bol elektrický skrat. "Príčina je v štádiu vyšetrovania," doplnil Ondrejka.

Najčítanejšie správy