Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Žena, ktorú zasiahla strela zo vzduchovky, sa bude liečiť vyše 40 dní
Zdielať na
Krimi

Žena, ktorú zasiahla strela zo vzduchovky, sa bude liečiť vyše 40 dní

UHORSKÉ / Počas streleckých pretekov v sobotu v obci Uhorské postrelili 49-ročnú ženu z Poltára. Polícia skúma, či organizátori dodržali všetky bezpečnostné opatrenia.

Strelci si pred súťažou skúšali rýchlosť strely. Jedna diabolka pritom zasiahla 49-ročnú Emíliu. Chatárka pracovala v záhrade za plotom.

"V prvom momente som si myslel, že jej je nevoľno. Potom sa zistilo, teda organizátori prišli k nej a zistili, že je strelená vzduchovou zbraňou," hovorí starosta Uhorského Jozef Sakala.

Strela blízko srdca

Emíliu z lučeneckej nemocnice urgentne previezli do Ústavu srdcovo-cievnych chorôb v Banskej Bystrici.

"Operovali ju a zistili, že náboj alebo tá diabolka zasiahla pľúca a bola blízko srdca," dodáva starosta.

"Žena utrpela zástrel hrudníka a zranenia, ktoré si vyžiadajú dobu liečby v trvaní do 42 dní, ak nenastanú komplikácie," informuje banskobystrická krajská hovorkyňa Andrea Petrovičová.

Stála asi 15 metrov od miesta, odkiaľ padol výstrel. Skúsený strelec si preto myslí, že nešlo o klasickú vzduchovku.

"Išlo o výkonnejšie, pravdepodobne športové alebo upravené vzduchovky pre športové účely na dlhú streľbu," uviedol predseda streleckého klubu Magnum v Rimavskej Sobote Emil Réti.

Zrušené preteky

Organizátor preteky okamžite zrušil. Polícia už vyšetruje, či dodržal všetky bezpečnostné postupy, ako aj to, za akých okolností sa nešťastie stalo.

"Predmetom skúmania je, že či zo strany organizátora nedošlo k porušeniu zákona o strelných zbraniach a strelive, predovšetkým čo sa týka miesta skúšobnej streľby pred konaním streleckej súťaže," uviedla Petrovičová.

Na bezpečnosť pri súťaži, kde hrozí nebezpečenstvo zranenia, má dbať nielen organizátor, ale aj samotný strelec.

"Každý strelec je povinný, pokiaľ niekde strieľa, mať prehľad o tom, kde dopadne náboj či projektil. Čiže ten, kto vystrelí, by nemal spustiť skôr spúšť, pokiaľ si nie je istý, že vzadu nič nie je," dodáva Réti.

Polícia už začala trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví. Konkrétnu osobu zatiaľ neobvinili.

Žena, ktorú zasiahla strela zo vzduchovky, sa bude liečiť vyše 40 dní, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy