Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Českých turistov v Tatrách ratovali horskí záchranári aj vrtuľník
Zdielať na
Krimi

Českých turistov v Tatrách ratovali horskí záchranári aj vrtuľník

VYSOKÉ TATRY / Dvadsaťštyriročného turistu zachraňovali horskí a leteckí profesionáli vo Vysokých tatrách. Zo steny Ostrvy padal približne 30 metrov. Záchranári museli pomáhať aj jeho kamarátovi, ktorý uviazol v stene.

Českí turisti, ktorí stúpali na Ostrvu zišli z turistického chodníka a dostali sa pod skalnú stenu. Nevrátili sa na chodník, ale začali liezť.

Náhodní turisti videli ako jeden z nich spadol a zavolali horskú službu. Horskí záchranári si na pomoc zavolali kolegov z Leteckej záchrany ATE. Dvadsaťštyriročného Čecha našli pri vedomí ležať pod stenou.

Bolesť nohy

Po približne 30-metrovom páde sa sťažoval na bolesť nohy. Spoločne ho ošetrili, navijákom dostali z terénu a vrtuľníkom previezli do popradskej nemocnice.

"Následne na to sme poprosili vrtuľník pri vyprostení toho druhého turistu," uviedol vedúci záchrany Jozef Brejčák. "Ostal v stene v strmom teréne . Držal sa tam rukami steny," dodal Brejčák.

Ak by urobil krok, padol by aj tento 22-ročný Čech niekoľko metrov. Z vrtuľníka ho záchranári vzali do bezpečia. Česi záchranárom tvrdili, že zablúdili. Pomoc si z náročného terénu ale nezavolali, nevrátili sa, ale v ceste pokračovali.

Plátené tenisky a kraťasy

Podľa záchranárov mali vhodné vybavenie na túru. "Mali obyčajné plátené tenisky a kraťasy. Na hocijakú túra sa treba dobre obuť a obliecť pre prípad zlého počasia. Čo sa týka ťažších túr, ktoré sú z kategórie horolezeckých, tam by každý mal vedieť, čo má mať so sebou," dodáva Brejčák.

Pozrite si reportáž Zuzany Pojedincovej s autentickými zábermi Horskej záchrannej služby:

Najčítanejšie správy