Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V prípade smrti trojročnej Vanesky padol verdikt. Obžalovaných súd oslobodil
Zdielať na

V prípade smrti trojročnej Vanesky padol verdikt. Obžalovaných súd oslobodil

NITRA / Na Okresnom súde v Nitre padol rozsudok v prípade smrti trojročnej Vanesky, ktorá pre chýbajúci príklop spadla do kanála. Za prečin usmrtenia sa na lavici obžalovaných ocitli dvaja zamestnanci vodární. Dievčatko zomrelo pred štyrmi rokmi v nitrianskej časti Krškany.

Na pojednávaní zazneli záverečné reči. Prokurátor pre mužov žiadal podmienečný trest, ich právnik tvrdil, že sú nevinní. Súd rozhodol.

"Súd ich spod obžaloby oslobodil. Poškodených s nárokom odkázal na konanie občianske," uviedol hovorca súdu v Nitre Mário Pivarči.

Neprítomní

Obžalovaní si na súd rozsudok vypočuť neprišli. Požiadali, aby konal v ich neprítomnosti.

"Rozsudok považujem za spravodlivý a zákonný,"  tvrdí právnik obvinených Štefan Mesároš. "Z mojej strany bolo proti rozsudku zahlásené odvolanie, v neprospech oboch obžalovaných," dodáva prokurátor.

Chýbajúci príklop

Zamestnancom vodární kládli za vinu to, že vedeli o chýbajúcom príklope na kanáli, do ktorého Vaneska spadla. Pár dní pred tragédiou asi 6 metrov od kanála čistili mrežu. Muži od začiatku tvrdili, že to nebolo v náplni ich práce a na kanál ani nevideli.

"Nech za to trpia vodárne, nie pracovníci. Prečo to zvalili na nich," pýta sa otec Peter Jánošík.

Podľa prokurátora ale muži nekonali a na chýbajúci príklop ich upozornila svedkyňa. Vodári ale tvrdili, že sa s nikým nestretli. Sudkyňa vyniesla oslobodzujúci rozsudok pre nedostatok dôkazov.

"By muselo byť v tomto prípade preukázané, že ignorovali nedostatočne zakrytý kanál, že odignorovali svoju povinnosť nahlásiť tento fakt zodpovedným osobám," uviedla sudkyňa.

Keďže sa prokurátor odvolal, o tomto prípade bude ešte rozhodovať krajský súd.

Kanál zakrytý drevom

Trojročný Vaneska v máji 2012 išla podvečer na prechádzku so strýkom. Dievčatko vbehlo na kanál, ktorý bol provizórne zakrytý drevom, a prepadlo sa do hĺbky asi 5 metrov. Utopilo sa.

"Každý deň na ňu myslíme, rozprávame sa o nej. Ťažké to je," konštatuje matka Renáta Jánošíková.

V prípade smrti Vanesky (†3) padol rozsudok. Súd mužov oslobodil, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy