Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Za podplácanie v športe hrozí úplatkárom päť rokov väzenia
Zdielať na
Krimi

Za podplácanie v športe hrozí úplatkárom päť rokov väzenia

BRATISLAVA / Ovplyvňovanie športových súťaží za úplatok je od januára trestným činom. Výška trestov, ktoré doteraz hrozili rozhodcom, či funkcionárom klubov, sa zvýšia. Národná kriminálna agentúra chce bojovať proti stávkarskej mafii vo všetkých odvetviach športu.

Novela zákona o športe z roku 2015 priniesla do trestného zákona novú skutkovú podstatu. Manipulácia výsledkov športových súťaží sa v minulosti ojedinele trestala v rámci korupcie v pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu. Do zákona sa dostal nový termín - športová korupcia.

Päť rokov za mrežami

Kto priamo alebo cez sprostredkovateľa sľúbi, ponúkne alebo poskytne úplatok inému, aby konal alebo sa zdržal konania tak, že ovplyvní priebeh súťaže alebo výsledok súťaže, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov. 

Rovnaký trest pritom hrozí aj tomu, kto takýto úplatok príjme. Ak ide o páchateľa, ktorý už bol v minulosti za podobnú činnosť postihnutý alebo spácha skutok závažnejšou formou konania, hrozí mu až osemročný trest.

Rozhodcom, športovým delegátom a funkcionárom môžu uložiť desaťročný trest. Horná hranica trestu sa v prípade športovej korupcie veľkého rozsahu zvyšuje na dvanásť rokov.

"Národná protikorupčná jednotka už realizovala takýto prípad v minulosti a týkal sa hlavne futbalových zápasov," uviedol Vladimír Kúdela, zástupca Národnej protikorupčnej jednotky.

Kauza Dunajská Streda

Pred rokom súd uzavrel dohodu o vine a treste s troma hráčmi Dunajskej Stredy, ktorí v minulosti manipulovali zápasy v prospech Senice, Trenčína či Myjavy za odmeny vo výške od šesť do štrnásťtisíc eur. A to tak, aby ich tím prehral minimálne o dva góly.

V jednom prípade išlo o ovplyvnenie výsledku zápasu medzi Nitrou a Budapešťou. Jeden zo spomínaných zápasov pritom nedopadol podľa predstáv stávkarskej mafie.

"Pri takýchto prípadoch je nevyhnutné, aby s nami spolupracovala niektorá z týchto osôb a podala nám konkrétne informácie, že k takejto trestnej činnosti dochádza," dodal Kúdela.

Obžalovaní sa k prijímaniu úplatku priznali, začo vyviazli s podmienkou. Dostali peňažný trest a zákaz stretávať sa s viacerými futbalistami, ktorí sú do kauzy zapletení.

Wänke si trest odsedel

V minulosti na verejnosti zarezonoval najmä prípad funkcionára Slovenského futbalového zväzu Vladimíra Wänkeho, ktorý si pre korupciu odpykal viac ako dva roky vo väzení. "Bez aktívnej spolupráce agenta sa takáto trestná činnosť veľmi ťažko dokumentuje," hovorí Kúdela.

Podľa viacerých právnych analýz možno napríklad futbal považovať za vec verejného záujmu, čo ale neplatilo pre niektoré okrajové športy. Po novom sa teda Národná kriminálna agentúra zameria aj na menej atraktívne disciplíny. "Budeme sa snažiť monitorovať všetky odvetvia športu," dodal zástupca Národnej protikorupčnej jednotky.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy