Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Michaela platila za tovar cez internet, zlodeji jej ukradli z účtu 160 eur
Zdielať na
Krimi

Michaela platila za tovar cez internet, zlodeji jej ukradli z účtu 160 eur

TATRY / Zlodeji vám už nemusia ukradnúť platobnú kartu na to, aby vybrali vaše peniaze. Stačia im údaje z karty, ku ktorým sa dokážu dostať cez internet. Vysoké riziko nezákonného získania údajov je najmä vtedy, ak platíte za tovar na stránkach, ktoré nie sú zabezpečené.

Michaele a Jaroslavovi niekto siahol na peniaze a netušia, kto. Jaroslavovi ukradli pred rokom platobnú kartu. Počas niekoľkých minút mu vybielili podnikateľský účet. "Zlodeji nepoznali môj PIN,ale to ich nezastavilo. Dokonca prekročili obmedzujúci limit na výber z bankomatu," opisuje Jaroslav.

Na bankomate, z ktorého zlodeji vybrali peniaze, nebola kamera. Jaroslav zostal bez peňazí a páchatelia sú neznámi. Jaroslavova priateľka Michaela sa stala obeťou internetových zlodejov.

Výbery vo Veľkej Británii

"Aj napriek tomu, že som kartu nestratila, bola zneužitá," opisuje Michaela. Michaela, tak ako veľa ďalších ľudí, platí tovar cez internet. Zlodeji dokážu aj takýmto spôsobom ukradnúť z účtu peniaze. Michaele zobrali 80 eur dva dni po sebe.

Výbery sa uskutočnili vo Veľkej Británii. Hneď, ako to zistila, dala kartu zablokovať. "Pre niekoho je to smiešny peniaz, ale pre mňa, ako študenta, je to dosť," hovorí. "Platobná karta klientky bola zneužitá na nákup na internete, kartu sme okamžite zablokovali," povedala hovorkyňa banky, Marta Cesnaková. Zlodeji v takýchto prípadoch nevyberajú z účtov vysoké sumy.

Menšie sumy

"Aby si to ten majiteľ karty všimol čo najneskôr, vyberajú menšie sumy. Ak však ukradnú viacerým ľuďom takto peniaze, zarobia dostatočne," myslí si Jaroslav.

"Je nutné, aby si ľudia skontrolovali zabezpečenie web stránky. Či je v adresnom riadku napísané https," tvrdí Cesnaková. Ak ste zistili, že bola vaša karta zneužitá, okamžite kontaktujte banku a nevynechajte ani políciu.

Téme sa venuje redaktorka Zuzana Pojedincová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy