Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Arogantného vodiča nasnímali kamery na uniformách
Zdielať na
Krimi

Arogantného vodiča nasnímali kamery na uniformách

BRATISLAVA / Kamery na policajných uniformách by do dvoch rokov mohli byť realitou aj na Slovensku. Dodávateľ , ktorý vyhrá tender, bude musieť splniť množstvo požiadaviek. Rozhodujúca bude aj cena. Polícia práve testuje niekoľko kamier v skúšobnej prevádzke.

Policajti nakrútili pri bežnej cestnej kontrole vo Zvolene vodiča, ktorý sa arogantne správal napriek tomu, že nemal osobné doklady. Policajtom dal iba papiere od auta. Neskôr im začal drzo tykať. Nakoniec z auta vystúpila žena a policajtom papiere vytrhla z rúk.

Hneď ako žena nastúpila do auta, vodič zaradil rýchlosť a naozaj odišiel. Riešenie takýchto incidentov by už nemal byť problém. Policajti by totiž na uniformách mali mať kamery.

Testovacia prevádzka

Vybrať však takú špeciálnu policajnú kameru nie je vôbec jednoduché. Zatiaľ majú v testovacej prevádzke 6 rôznych typov v prešovskom, košickom a banskobystrickom kraji.

"Je zrejmé, že nejde o bežný typ kamery a nie je možné si vykladať, že to polícia vie zabezpečiť nejakou jednoduchou súťažou a nakúpením v dostatočnej miere," tvrdí policajný prezident Tibor Gašpar. 

Financie z eurofondov

Po asi ročnom testovaní plánuje polícia zakúpiť niekoľko tisíc takýchto kamier. Do bežnej výbavy policajtov by sa mohli podľa odhadov dostať tak o dva roky.

Financie na ich kúpu by chcela polícia získať aj z eurofondov. Podľa odhadov jedna by mohla byť oproti kvalitnej bežnej aj viac ako dvojnásobne drahšia. "Je to od 800 do 1 200 eur," upresňuje riaditeľ odb. akvizícií a inovácií PPZ Jozef Valocký. 

Téme sa venuje redaktor Pavol Janič:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy