Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
SIS platila celú sieť prostitútok, tvrdí exšéf kontrarozviedky
Zdielať na
Krimi

SIS platila celú sieť prostitútok, tvrdí exšéf kontrarozviedky

BRATISLAVA / Nová kniha bývalého novinára Petra Tótha, ktorý neskôr pôsobil ako šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby, sa nazýva Komando 52. V nej tvrdí, že SIS mala v polovici deväťdesiatych rokov na svojej výplatnej páske prostitútky. Tie mali zvádzať a kompromitovať oponentov Mečiarovho režimu. Takéto praktiky ale v histórii tajných služieb nie sú novinkou - sú rovnako staré ako najstaršie remeslo.

Bývalý novinár a neskorší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth vo svojej druhej knihe popisuje, ako v rokoch 1995 až 1998 fungovalo v tajnej službe špeciálne komando. "Na základe rozhovorov sa mi podarilo zhromaždiť veľmi detailné informácie o tom, ako pracovala úderka spravodajských prostitútok," hovorí Tóth.

Medzi špeciálne a utajené úlohy patrili takzvané medové pasce, do ktorých sa mali – zrejme na pokyn najvyššieho politického vedenia – chytať nepohodlní politici, podnikatelia či inak spravodajsky zaujímavé osoby.

SIS podľa Tótha platilo celú sieť profesionálnych spoločníčok, ktoré za zvádzanie a súloženie dostávali desaťtisíc korún mesačne. Pokiaľ však odchytili veľkú rybu, nasledovala lákavá odmena vo výške osemdesiatichtisíc korún. Niektoré z nich pritom dokázali vylákať ďalšie peniaze od svojich obetí. "Existovali indície aj v deväťdesiatych rokoch, že sa po parlamente pohybovali zvláštne novinárky, ktoré nikto nepoznal a že boli veľmi zhovorčivé," vysvetľuje Tóth.

Chytili veľké ryby

Na ľahšiu kompromitáciu vraj SIS zriadila konšpiračné byty, do ktorých sa snažili ľahké ženy svoje vysoko postavené terče dostať. Tam už boli nahrávacie zariadenia, ktoré celý priebeh vášnivého stretnutia zaznamenávali. "Prostitúcia a špionáž sú najstaršie remeslá na svete. Je len pochopiteľné, že sa to v deväťdesiatych rokoch, v období darebáckeho režimu, objavilo aj na Slovensku," tvrdí bývalý novinár Milan Žitný. 

Komando vraj takto dokázalo uloviť podpredsedu istej opozičnej pravicovej strany či hovorcu ďalšej menšej, ktorá nebola zadobre s vládnucou HZDS.

Tieto zábery sa však nikdy nedostali na verejnosť. Nedá sa však vylúčiť, že tajní obom spomínaným náruživcom naznačili, že ich majú v hrsti. "Keďže často píšem o tejto tématike, tak som vedel, že "Päťdesiatdvojka" nielen zamestnávala tieto dámy, ale aj kriminálnikov," potvrdzuje investigatívny novinár Tom Nicholson.

Nelegálne odposluchy

Odbor, ktorý mal riadiť priamo náčelník kontrarozviedky Jaroslav Svěchota, však využíval aj nelegálne odposluchy. Istý poslanec a kritik vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara vraj vyznával po telefóne lásku svojej milenke, čo neušlo pozornosti agentov. Po jasnej hrozbe od svojich aktivít upustil.

Zneužívanie ľudských slabostí a libida na získavanie cenných informácií či neskoršiu kompromitáciu však nie je vo svete tajných služieb žiadnou novinkou. "Tieto praktiky boli charakteristické pre obdobie Studenej vojny," vysvetlil bývalý šéf rozviedky SIS Igor Cibula.

Pozrite si reportáž Dalibora Skladana:



Pred sto rokmi otriasla Rakúsko-Uhorskom aféra homosexuálneho šéfa tajnej služby Alfreda Redla. Ruská strana to zistila a dohodila mu mladého milenca. Keď ho začali vydierať fotografiami, stal sa z neho dvojitý agent, ktorý nepriateľom dodával vojenské informácie.

Americká CIA zase monitorovala milenecké avantúry bojovníka za ľudské práva Martina Luthera Kinga.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy