Jasno
15°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Kauza vraždy Daniela Tupého (†21) je na mŕtvom bode
Zdielať na
Krimi

Kauza vraždy Daniela Tupého (†21) je na mŕtvom bode

BRATISLAVA / Od chladnokrvnej vraždy študenta Daniela Tupého prešlo už devať rokov. Jeho vrah nie je doteraz potrestaný. Po tom, čo súd obžalovaných v tejto veci v plnom rozsahu oslobodil, polícia trestné stíhanie prerušila.

Pritom počas uplynulého roka k zásadnému posunu v tejto kauze nedošlo. Dvadsaťjedenročného študenta Filozofickej fakulty dobodali večer 4. novembra ešte v roku 2005, na Tyršovom nábreží v Petržalke. Tam stojí pre spomienku na neho pamätník.

Danielova rodina na to, čo sa v osudný deň stalo, spomína každý deň. "Pre nás je to stále otvorená rana, akoby sa to stalo včera. My to samozrejme znášame celá rodina veľmi ťažko," hovorí Daniel otec.

"Trestné stíhanie bolo prerušené nakoľko sa nepodarilo zistiť skutočnosti oprávňujúce začať trestné stíhanie voči konkrétnej osobe," informoval zástupca riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Martin Krčmárik.

A dôvody prerušenia stále trvajú. "Ďalej získavame informácie do takej miery, aby sme vedeli ich zrealizovať v trestnom konaní vykonaním konkrétnych dôkazných prostriedkov," pokračuje Krčmárik.

Podľa odborníka je to ale povinnosť polície, a to až dovtedy, kým nie je trestné stíhanie premlčané. V prípade trestného činu je premlčacia doba tridsať rokov.

Stráca nádej

Napriek tomu, na rozdiel od policajného optimizmu, študentov otec nádej na objasnenie veci už stráca.

Skeptický je však aj odborník na trestné právo a bývalý kriminalista Jaroslav Ivor. Podľa neho sa už výrazne znižujú šance na vyriešenie tejto brutálnej vraždy bezbranného mladíka. "Najmä u trestného činu vraždy, plynutie času je okolnosť, ktorá hrá v prospech páchateľa. Spôsobuje stratu dôkazov," myslí si Ivor.

Sudca nekonal

Obžalovaných z vraždy súd oslobodil ešte v roku 2009. V prípade mal chýbať nespochybniteľný dôkaz. Otec študenta má ťažké srdce aj na sudcu, ktorý vo veci konal. Podľa neho odignoroval žiadosť oboch procesných strán o absolvovanie detektora lží.

"Ja len môžem odkázať príslušnému pánovi sudcovi, či sa mu dobre spáva po takomto rozhodnutí," hovorí nešťastný otec.

Všetko nasvedčuje tomu, že tento prípad sa ocitol nadobro v slepej uličke a jeho vyriešenie stojí alebo padá už len na náhode a šťastí. Rodina sa ale so stratou Daniela zrejme nikdy nezmieri, bolí ich to totiž stále rovnako.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy