Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Stroj zachytil žene ruku. Záchranári robili, čo sa dalo
Zdielať na

Stroj zachytil žene ruku. Záchranári robili, čo sa dalo

NITRA / V jednej z firiem v Lužiankach sa stal vážny pracovný úraz. Tridsaťjedenročnej žene zachytil ruku stroj na balenie. Záchranári aj hasiči mali čo robiť, aby žene ruku zo stroja dostali.

Pracovný úraz sa mal stať vo chvíli, keď žena čistila pás na baliacom stroji. Jej ruka sa dostala medzi valce, ktoré poháňajú pás. Pravá ruka sa jej medzi valcami zachytila.

Žena mala v stroji ruku tak zaseknutú, že na pomoc záchranárom museli prísť aj hasiči.

Hasiči, sa snažili čo najrýchlejšie ruku vyslobodiť. Išlo o čas a nebolo to vôbec jednoduché. Stroj museli postupne takmer celý rozobrať a uvolniť posuvné valce, aby sa zaseknutá ruka dala odtiaľ vytiahnuť

Zásah sťažoval zlý manipulačný priestor pri rozoberaní konštrukcie pásového dopravníka.

Kto je na vine?

Pri zranenej žene boli neustále aj záchranári. Po zhruba pol hodine ju z firmy vyniesli na nosidlách. S devastačnými poraneniami ruky zamestnankyňu previezli do nemocnice.

Vo firme boli aj inšpektori práci a tí zisťujú, čo presne sa stalo.

"Priebežne môžem konštatovať, že absentovala funkčnosť ochranného zariadenia. Bol vydaný zákaz používania danej výrobnej technológie,"
informoval riaditeľ Inšpektorátu práce v Nitre Róbert Bulla.

Podľa našich informácií na baliacom stroji chýbal koncový spínač a dvierka, ktoré mali zabrániť prístupu k pohybujúcim sa častiam. Či to bolo naozaj tak, inšpektori stále vyšetrujú. Firma sa k úrazu vyjadriť odmietla.   

V prípade potvrdenia porušených predpisov, inšpektorát práce uloží firme pokutu až do výšky dvesttisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy