Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Incest je porucha a psychopatický jav
Zdielať na

Incest je porucha a psychopatický jav

BRATISLAVA/BYSTRANY / Pred niekoľkými dňami riešila nechutný prípad incestu polícia na Spiši. V obci Bystrany otec súložil s vlastnou dcérou. Tento prípad nie je ani zďaleka jediný. Súlož medzi príbuznými sa dá chápať aj ako vážna porucha osobnosti.

Šesťdesiatšesťročný Martin vysvetlil veľmi jednoducho, prečo mal sex so svojou o tridsať rokov mladšou dcérou. "Keď prišla, ja som spal. Mal som vypité, vtedy som mal narodeniny," povedal.

Podobná situácia sa stala ešte minimálne raz. Vraj za to môže aj tma v chatrči.

Podľa klinickej psychologičky Márie Gažiovej sa takéto správanie vymyká norme. "Takéto správanie môže byť podmienené buď začínajúcou demenciou, to znamená, že mozgová kôra už neplní kvalitne svoju funkciu, alebo môže byť spojené s vyšším užívaním návykových látok, alkoholu alebo prchavých látok," vysvetľuje.

Takéto správanie môže naznačovať aj degradáciu osobnosti. Človek s touto poruchou už nedbá na to, čo sa patrí a čo nie. "Takýto ľudia, väčšinou psychopaticky komponovaní, ignorujú zaužívané kultúrne normy v našom kultúrnom prostredí," pokračuje psychologička.

Patologický jav

Aj v prípade z Bystrian ide o opakujúci sa incest, keďže otec s dcérou majú dve spoločné deti. Opakujúci sa trend nie je v takýchto prípadoch ničím výnimočným.

"Ak je príležitosť a neexistujú žiadne zábrany - jeho vnútorné a iné vonkajšie zábrany, aby na to niekto dohliadol, tak sa to môže opakovať. Ide stále o spojitosť s chorobnosťou, patológiou," objasňuje Gažiová.

Psychologičke počas rokov praxe prešiel cez ambulanciu nejeden človek trpiaci touto poruchou. Ich výskyt v populácii je však menší ako jedno percent. Policajti na Spiši v minulom roku riešili jeden prípad súlože medzi príbuznými. V tzomto roku je ten z Bystrian prvý, ktorý sa im dostal do rúk.

Demencia i vážne ochorenia

Ak príbuzní medzi sebou splodia dieťa, môže tým vážne trpieť. Hrozia mu psychické aj zdravotné problémy. "Takéto tehotenstvá sú väčšinou rizikové. Deti sa rodia predčasne, ich stav je po narodení vážny a neskôr trpia rôznymi ochoreniami," vysvetľuje primár gynekologického oddelenia Nemocnice s poliklinikou Svet zdravia v Spišskej Novej Vsi Štefan Novysedlák.

Vylúčené nie sú ani telesné abnormality. Približne štyridsať percent detí sa nedožije vysokého veku. Nie je u nich výnimočná ani demencia. "Príbuzní nosia podobné znaky recesívnych ochorení, preto je oveľa väčšie riziko, že sa tieto recesívne znaky spoja," dodáva lekár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy