Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Zrekonštruovali nehodu dcéry slovenského oceliarskeho magnáta
Zdielať na

Zrekonštruovali nehodu dcéry slovenského oceliarskeho magnáta

BUDAPEŠŤ / Na diaľnici M3 v Maďarsku uskutočnili rekonštrukciu tragickej dopravnej nehody dcéry bývalého slovenského ministra. O tento úkon požiadal v poradí už piaty znalec v odbore dopravy, ktorý bol prizvaný k prípadu. Premávku zastavili na šesť hodín.

Druhostupňový súd v Maďarsku nariaďuje rekonštrukcie len výnimočne, v tomto prípade sa však v noci zo soboty na nedeľu na parkovisku diaľnice M3 zišli nielen členovia súdu, právni zástupcovia, ale aj novoprizvaný súdny znalec.

"Ide o závažný prípad, pri nehode zomreli štyria ľudia, preto súd nariadil  rekonštrukciu," objasnil hovorca súdu v Budapešti János Koszta.
"Vykonáme zhruba štrnásť, pätnásť pokusov zameraných na viditeľnosť a dynamiku jazdy," doplnil súdny znalec Gergely Császar .

Obvinená dcéra oceliarskeho magnáta, na rozdiel od pozostalých, ktorých najbližší zhoreli v aute po náraze, využila právo nezúčastniť sa rekonštrukcie. Jej obhajca, ktorý sa dokazovania zúčastnil, tvrdí, že by to bolo zbytočné.
"Je to odborné skúmanie, obvinená by okrem toho, že by tu prestála celú noc, nevedela robiť nič iné," povedal obhajca obvinenej János Novák.

Rovnaké podmienky

Súd počas rekonštrukcie dohliadol na to, aby boli podmienky čo najviac podobné tým v čase tragickej nehody z augusta 2012. Počasie aj viditeľnosť boli podobné a skúšky sa vykonávali autami rovnakých typov.

"Boli sme aj na odpočívadle Kerekharaszt, neďaleko miesta, kde sa stala nehoda, obvinená zrejme odtiaľto vyrazila na cestu," povedal hovorca súdu Koszta.

Na tamojšej čerpacej stanici si mala Košičanka Eva v osudnú noc kúpiť fľašu vodky, z ktorej si odpila.

"Veríme, že sa vytvorí presnejší obraz o pohybe Punta pred nehodou," povedala právnička pozostalých Orsolya Somogyi. Pozostalí zas dúfajú, že rekonštrukcia preukáže spravodlivosť.

Aké konkrétne dokazovanie nariadil súd aj samotné výsledky, budú známe až na pojednávaní 7. júla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy