Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Salmanovovcov v procese potápajú bývalí pracovníci
Zdielať na

Salmanovovcov v procese potápajú bývalí pracovníci

BRATISLAVA / Mali známy liehovar, kozmetickú značku, vplyvné známosti a rozsiahle majetky. Dnes ich potápa jeden blízky spolupracovník za druhým. Po tom, čo Salmanovovcov zradila bývalá šéfka daniarov, prehovoril aj muž, ktorý si podnikateľov nakrútil pri ponúkaní úplatku.

Ľubomíra Somorovského ruskí podnikatelia poznali roky a spravili ho konateľom niekoľkých firiem. Keď sa okolo nich stiahla policajná slučka, prešiel na druhú stranu.

Ponúkanie úplatku

Vyšetrovateľom dal video, ktoré má zachytávať, ako Sergej Salmanov so synom ponúkajú úplatok šéfke daňového úradu v Šamoríne. Bola to vraj bežná prax. "Vždy to bol jeho cieľ ovládnuť lokálny daňový úrad, kde pôsobil," povedal na súde Somorovský.

"Ide o výpoveď ohrdnutého, pomstychtivého človeka, ktorá sa obohacoval na úkor Salamanovcov," uviedol ich obhajca Viktor Križiak.

Odpočty DPH

Podľa Somorovského si podnikatelia zveľaďovali majetky vďaka nadmerným odpočtom DPH, ktoré získali práve za výdatnej pomoci podchytených daniarov.

Túto verziu potvrdila aj spomínaná riaditeľka úradu. Nahrávka, ktorá to má dokazovať sa stala terčom veľkej polemiky. Kamery tam totiž nenainštalovala polícia, ale sám Somorovský. "Súd si vyhradil právo rozhodnúť o dôkaze v priebehu hlavného pojednávania," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Bývalý konateľ tvrdí, že kamery boli súčasťou bezpečnostných opatrení vo firme a všetci o nich vedeli. Nikdy vraj nerátal s tým, že nahrávky raz použije, aby nimi dokladoval korupciu. "Vytvoril som tento záznam ako kopec iných záznamov. Bola to náhoda, že som po nejakom období záznam objavil," tvrdil na súde Somorovský.

"Tieto kamery tam nainštaloval pán Somorovský s cieľom získať kompromitujúce a akékoľvek iné materiály zo života Salmanovcov," tvrdí obhajca Salmanovovcov Križiak.

Vydieranie a krátenie dane

Somorovský čelí obžalobe práve z vydierania tejto rodiny a je obvinený aj z krátení dane. Medzi dvomi desiatkami svedkov, ktorí majú v procese vypovedať, sú aj viacerí daňoví úradníci. Svoju verziu má predostrieť aj niekdajší funkcionár Smeru, ktorý údajne na pokyn podnikateľov dosadil do daňového úradu človeka, ktorého tam chceli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy