Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Odhodené novorodeniatka. Žena z Námestova nie je jediná...
Zdielať na

Odhodené novorodeniatka. Žena z Námestova nie je jediná...

BRATISLAVA / Krkavčie matky sú veľa krát schopné vykonať tie najohavnejšie činy. Za posledné roky sa takýchto prípadov prevalilo už niekoľko. A to nechceného novorodenca stačilo odniesť do hniezda záchrany.

Krkavčia matka z Námestova

Svoje bábätko sa rozhodla odstrániť aj 31-ročná matka piatich detí z Námestova. Začiatkom októbra minulého roka porodila Martina svojho zdravého chlapčeka v noci za rodinným domom. Živého synčeka potom zabalila do perinky, vložila do igelitového vreca a hodila do latríny, kde zomrelo.

Dcéru hodila do záchoda

Daľšia, 20-ročná matka, ktorá žila na ubytovni v Čechách, svoje novonarodené dievčatko kopala a šliapala po ňom. Jej dcérka takto musela umrieť veľmi krutým spôsobom. Mladá matka telo následne hodila do záchoda a prikryla plienkou. Neskôr sa k vražde priznala. Išlo o prípad nechceného dieťaťa.

Dievčatko hodené v kríkoch

V roku 2009 otriasli Slovenskom až dva prípady násilnej smrti novorodencov. Prvé bábätko našiel okoloidúci koncom apríla len pár metrov od najväčšieho trenčianskeho sídliska. Dievčatko hodené v kríkoch, bolo aj s placentou zabalené v uteráku a igelitovej taške. "Som si myslel, že to je nejaká morka alebo čo. Keď som to potiahol z uteráka sa uvolnili nožička a ruka," povedal nálezca mŕtvolky Jozef.

Dieťa pod oknami strednej školy

Ďalšieho novorodenca vyhodila matka krátko po pôrode z okna na treťom poschodí. Dievčatko s pupočnou šnúrou našli zabalené v igelitovom vreci pod oknami Strednej školy v Banskej Bystrici. Matkou v tomto prípade malo byť iba 17-ročné dievča.

Dobodaný chlapček v šachte

S najohavnejším prípadom vraždy novorodenca sa stretli policajti v roku 2008 v Moldave nad Bodvou. Mŕtve bábätko, ktoré objavil okoloidúci muž, ležalo v šachte na školskom dvore. Riadne donosený chlapček, ktorého sa zbavili ihneď po pôrode bol dobodaný. Na telíčku mal až osem rán. 

Podľa psychológa môžeme hovoriť o troch dôvodoch, prečo to matky robia. Najčastejšie ide o problémy v súkromnom živote ženy, prípadne sa matka hanbí. V druhom prípade ide o tajenie tehotenstva a keď nastane pôrod, ostane v šoku. "Tretí prípad je psychologický. Môže mať bludy, že sa jej narodilo strašné zviera či čert a dáva to preč," povedal psychológ Karol Kleinmann.

Hniezda záchrany

Veľa z týchto detí ale mohlo žiť v náhradných rodinách. Stačilo ich len odniesť do jedného z hniezd záchrany, ktorých je na Slovensku asi dvadsať. Za desať rokoch ich fungovania sa takýmto spôsobom zachránilo až 46 novorodencov. Takéto šťastie ale nemalo bábätko z Námestova. Tam totiž hniezdo záchrany nieje a možno preto sa matka rozhodla odhodiť ho. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy