Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Žilinčan (†21) sa obesil vo väzení
Zdielať na

Žilinčan (†21) sa obesil vo väzení

V bratislavskom Justičnom paláci bolo v stredu rušno. Vo väzbe tam sedel mladík zo Žiliny. Večer ho však našli v cele mŕtveho! Podľa všetkého spáchal samovraždu.

Bez známok života ho našli pri večernom sčítaní

V podvečerných hodinách prebieha vo väzniciach "sčítak", kedy sa kontrolujú stavy a počty väzňov. Pred šiestou hodinou  otvorili aj celu mladého Žilinčana.

"Dvadsaťjedenročného muža našli vo večerných hodinách príslušníci zboru väzenskej a justičnej stráže," konštatuje František Peczár, hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave.

Mladík bol len vo väzbe, teda nebol ešte právoplatne odsúdený. "Vyšetrovateľ začal stíhanie vo veci prečinu usmrtenia," dodáva František Peczár.

O samovraždu sa pokúsilo 37 väzňov

Vo všetkých slovenských väzniciach si od začiatku tohto roka siahlo na život 37 ľudí. "Zbor väzenskej a justičnej stráže eviduje 32 pokusov o samovraždu obvinených a odsúdených v rámci ústavov," poznamenáva Adrián Baláž, vedúci sekretariátu Zboru väzenskej a justičnej stráže SR.

V piatich prípadoch sa väzňom ich zámer dostať sa na druhy svet aj podaril.  "V tomto počte je jedna samovražda obvineného vo výkone väzby a štyri samovraždy odsúdených vo výkone trestu," dodáva Adrián Baláž.

Nechcú zhniť za múrmi basy

Podľa našich informácii z vnútra väzníc, tí čo si siahnu na život vo väzbe väčšinou  trpia "absťákmi" od drog. Naopak samovrahovia, ktorí sú už odsúdení, chcú skončiť radšej na cintoríne, ako, podľa nich, zhniť v pekle za múrmi basy. V celách sú vysoké bezpečnostné opatrenia a aj preto sa väzni väčšinou rozhodujú pre najrýchlejší spôsob - obesenie!

Len pred dvoma týždňami riešili podobný prípad žilinskí policajti. 21-ročný Braňo, ktorého zadržali kukláči počas protidrogovej akcie v Rajci, sa tiež pokúsil obesiť priamo v cele vo väzbe. Skončil však v nemocnici.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy