Polojasno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Zomrela matka (†39) piatich detí. Nikto jej nepomohol!
Zdielať na

Zomrela matka (†39) piatich detí. Nikto jej nepomohol!

Keď mame piatich detí z Bátorových Kosíh prišlo večer nevoľno, príbuzní volali na tri núdzové linky. Ľudia na druhej strane to ale hodnotili rozdielne - pre jedného to bol nedostatočne akútny prípad, pre druhého až príliš. A tak ju neprišiel ošetriť nikto. Žena do rána zomrela.

Tridsaťdeväťročná matka piatich detí sa pomoci vo svojom dome nedočkala. Mŕtvu v posteli ju nakoniec ráno našiel jej syn.

Neprišla ani záchranka, ani lekár

Keď sa Veronike, ktorá žila s deťmi sama, podvečer priťažilo, poprosila bratranca, aby jej privolal pomoc, ten ihneď zavolal na číslo 112. "Pľúca ju boleli, do srdca jej pichalo, mala teplotu, dych nedostávala, že to nie je také vážne, neprišli," spomína si na osudné chvíle.

Operátorka mu nadiktovala číslo na pohotovosť v Komárne, aby sa vraj obrátili na tamojšieho lekára. "Tam mi dali zas číslo, že mám volať 155, tak som volal 155 a oni mi hovoria, že zas mám volať tam," skonštatoval bratranec nebohej s tým, že si ho len tak pohadzovali.

Mŕtvu mamu našiel syn

Veronika si preto s bolesťami ľahla spať. Bratranca Gabriela Ciroka ráno zobudil jej 13-ročný syn, ktorý ju našiel už mŕtvu. Príčinou smrti bolo podľa pitevnej správy kardiorespiračné zlyhanie. "Ráno už prišli, ráno už patrili sem a večer nie?," pýtal sa.

Kto mal pomôcť?

Stav Veroniky cez telefón vyhodnotili dvaja ľudia úplne rozdielne – podľa jedného nebol dôvod na rýchly zásah, druhí tvrdia presný opak. "Operátorka hovorila aj s pani, ktorá tvrdila, že kašle, bolia ju pľúca a má zvýšenú teplotu už niekoľko dní. Vyhodnotila to ako stav, ktorý ju bezprostredne neohrozoval na živote," reagoval hovorca Operačného strediska záchrannej služby Boris Chmel.

Doktor z Lekárskej služby prvej pomoci v Komárne Lajos Maurovich Horváth tvrdí, že ich služba je pre pacientov, ktorí nie sú akútne prípady. Všetky akútne prípady podľa jeho slov rieši služba rýchlej zdravotníckej pomoci. "Podľa zákona sa sanitka posiela k prípadom, kde ide o náhlu zmenu zdravotného stavu, ktorá bezprostredne ohrozuje život," povedal Chmel.

Prípad prešetrí polícia

Rodina Veroniky si kladie otázku, či by matka 5 detí bola ešte aj dnes nažive, ak by niekto včas poslal sanitku aj s lekárom. Podali preto trestné oznámenie. "Poverený policajt začal trestné stíhanie vo veci trestného činu neposkytnutia pomoci," priblížila nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy