Oblačno
15°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Našťastie som nezasvietil, vtipkuje dolámaný paraglajdista
Zdielať na

Našťastie som nezasvietil, vtipkuje dolámaný paraglajdista

Vo vzduchu lietajú približne 30 kilometrovou rýchlosťou. Motoroví paraglajdisti si užívajú pohľad z vtáčej perspektívy vďaka kombinácii padáka a motora. Na podobný zážitok sa tešili dnes aj dvaja kamaráti v Nových Zámkoch. Jeden z nich však pri núdzovom pristátí vrazil do vedenia vysokého napätia.

Jeden z dvoch paraglajdistov, ktorí v pondelok ráno vyštartovali z novozámockého letiska, môže hovoriť o neuveriteľnom šťastí. Prežil totiž zrážku s vedením vysokého napätia. Dvaja kamaráti boli vo vzduchu len štvrťhodinku, keď sa napriek predpovediam zdvihol silný nárazový vietor. Ten bol pre 36-ročného paraglajdistu signálom na núdzové pristátie.

Na vine silný vietor a slnko

Hovorí jeho kamarát Peter: "Náhoda, náhoda. Doslova nás sem zavial vietor. Nič by sa nestalo, zbalil by to do auta, len nevidel tieto elektrické káble, nakoľko sa odrážajú od slnka." Na pristátie si vybral breh Nitry, kde by neohrozil žiadneho náhodného okoloidúceho, v týchto miestach však ponad rieku vedú drôty vysokého napätia.

Zranený paraglajdista: "Bohužiaľ, všetko sa zomlelo tak rýchlo, že to elektrické vedenie som si nevšimol, okamžite som išiel k zemi." Do drôtov s tisíckami voltov našťastie nevrazil paraglajdista, ale len šnúry jeho padáka. Po páde na zem utrpel zlomeniny. Na to, čo sa mohlo stať, radšej ani nemyslel. "Nad tým sa radšej nebudem zamýšľať, ale našťastie som nezasvietil..."

Zlomené zápästie a panva

Kamarát Peter: "Určite to nebola žiadna frajerina, že by chcel podletieť tie káble nad vodou, išlo naozaj o núdzové pristátie." MUDr. Peter Vogel, primár úrazovej chirurgie Nemocnica Nové Zámky: "Spôsobil si zlomeninu ľavého zápästia, nekomplikovanú zlomeninu panvy, je mimo ohrozenia života".

Prípadom sa budú zaoberať odborníci leteckej inšpekcie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

paraglajdista

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy