Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Číňanov prevádzal bývalý zamestnanec nášho konzulátu
Zdielať na

Číňanov prevádzal bývalý zamestnanec nášho konzulátu

Osmenásť rokov pracoval pre štát, teraz mu hrozí, že pôjde do väzenia. Polícia obvinila bývalého zamestnanca konzulátu v Šanghaji, že zneužil svoju pozíciu a na Slovensko nelegálne previedol desiatky Číňanov. Údajný prevádzač to však odmieta a obvinenia považuje za absurdné.

Pracoval na ministerstve

Miloš D. do minulého roka pracoval pre ministerstvo hospodárstva. V rokoch 2008 až 2010 pôsobil na konzuláte v Šanghaji. Práve tam sa podľa polície zoznámil s dvoma miestnymi prevádzačmi, s ktorými rozbehol biznis s nelegálnymi migrantmi. Na Slovensko mali dostať najmenej 33 Číňanov, za čo ich teraz trestne stíhajú.

Obvinenému zamestnancovi konzulátu podľa polície pomáhal aj jeho syn. Na istej adrese v Bratislave zaregistroval 8 firiem, kde boli spoločníkmi Číňania. Podnikať mali v hutníctve, textilnej výrobe aj reštauračných službách.

Obvinený sa však bráni. "Odmietam obvinenia z trestnej činnosti. Tvrdenia hovorkyne Denisy Baloghovej o napomáhaní nelegálnej migrácii predmetných čínskych občanov sa nezakladajú na faktoch a sú nepravdivé," povedal televízii JOJ. 

Číňania u nás nechceli podnikať

Z výpisov z obchodného registra vyplýva, že všetky firmy vznikli v marci 2009. Vklady čínskych spoločníkov sa pohybovali od 750 do 1500 eur.
Podľa polície však Číňania u nás podnikať nechceli, pretože patrili k nižším sociálnym vrstvám.

Miloš D. im aj tak pomohol vybaviť cestu na Slovensko a práve tým sa mal dopustiť prevádzačstva aj zneužitia právomocí. Spolu s právnikom, ktorý stál pri zrode nefunkčných firiem sa však bránia, že o úmysloch Číňanov nemohli tušiť a ich správanie im narobilo problémy. 

Bývalý zamestnanec konzulátu v Šanghaji odpracoval na ministerstve hospodárstva tretinu života. Teraz mu hrozí, že za prevádzačstvo a zneužitie právomocí verejného činiteľa pôjde do väzenia až na 10 rokov.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Bratislava_migranti_ležia na posteli_deka_dvaja ľudia

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy