Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Rakúski záchranári stopli vyslobodenie Slováka (35)
Zdielať na

Rakúski záchranári stopli vyslobodenie Slováka (35)

Slovenský horolezec sa v sobotu vo východnom Tirolsku zrútil do ľadovcovej praskliny. Záchranné práce boli pre tmu zastavené a pokračovali v nedeľu ráno.

Podľa internetového portálu denníka Tiroler Tageszeitung je záchranná akcia pomocou vrtuľníka až do odvolania zastavená. Tridsaťpäťročný Slovák je zakliesnený v ľade a navyše zasypaný zosunutým snehom. Puklina je taká úzka, že sa k nemu záchranári musia prebojovať postupne za pomoci špeciálnej techniky.

Zlý pristávací manéver

Záchranári, ktorí prichádzali slovenskému horolezcovi na pomoc, spadli na ľadovec z asi 10 metrovej výšky. 52-ročný člen tímu bol na mieste mŕtvy, dvaja ďalší sa zranili. Ani ďalším záchranárom sa neskôr nepodarilo dostať do úzkej štrbiny, v ktorej Slovák uviazol.

Nešťastie sa stalo v pohorí Venediger Gruppe v rakúskych Alpách. Slovák sa zrútil do hĺbky asi štyridsať metrov a bol zasypaný strhnutým snehom. Horským záchranárom sa nepodarilo k mužovi dostať kým sa zotmelo.

Osemčlenná skupina išla na Großvenediger

Slovenský policajt bol jedným z osemčlennej skupiny, ktorá vystúpila na vrchol štítu Großvenediger. Pri zostupe sa alpinisti rozdelili. Päť z nich zjazdilo úsek na lyžiach, traja zostupovali pešo bez uviazania na lane.

Záchranári to majú ťažké

Krátko popoludní sa muž prepadol v naviatom snehu a zrútil sa do ľadovcovej trhliny. Tá sa zhruba po desiatich metroch zužuje natoľko, že záchranári môžu postupovať ďalej len s pomocou špeciálneho vybavenia.

Totožnosť horolezca zatiaľ nie je známa. Poznali ste ho? Viete, kto išiel s touto skupinou do Álp? Dajte nám vedieť na noviny@joj.sk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy