Skoro jasno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Trestné oznámenie za falošné víno. Nemáte ho doma?
Zdielať na

Trestné oznámenie za falošné víno. Nemáte ho doma?

Falošné obrazy, peniaze, či zuby. S rôznymi napodobeninami sa stretávame často. Obrovský škandál prepukol v Amerike, kde podvodník ponúkal mimoriadne drahé víno. Od originálu malo však veľmi ďaleko.

Prvé trestné oznámenie pre falšovanie vína padlo už aj na Slovensku. Ste si istím, že doma nemáte falošné víno?

Lacné miešané víno

Vinársky svet len pred nedávnom pobúrila správa o zadržaní istého Indonézskeho obchodníka s vínom. Ten roky, dokonca na vychytených špecializovaných burzách, predával zberateľom najdrahšie francúzske kúsky - takzvané investičné vína.

Namiesto skvostu však bolo vo fľašiach len ním namiešané lacné víno. Skončil. Zatkla ho FBI. "Prišli mu na ot, keď dal do obehu drahé víno, ktoré v tom roku výrobca ani nevyrobil," uviedol majiteľ vinárstva Vladimír Mrva. 

Slováci sú tiež vynaliezavý národ. A vyzerá to tak, že škandál s falšovaním vína sa objavil už aj u nás. U nás to však neprebieha tak sofistikovane, ako v Amerike. Do hotových fliaš pravdepodobne z odpadu niekto nalial nekvalitné víno. Fľaše uzavrel a dal do obehu. Známeho vinára na to upozornil zákazník. Tomu sa už hneď na začiatku nepozdávala cena. "Tá cena bola tretinová ako tá, za ktorú my víno ponúkame," tvrdí Mrva.

Špecializovaná kontrola

Keď si známy slovenský vinár kúpil priamo v obchode takúto fľašu, okamžite vedel, že víno vo vnútri nie je jeho. Okrem korkovej zátky, ktorá bola bez ochrannej známky, nesedela ani tzv. záklopka. Okamžite tak podal trestné oznámenie.

V obchode ešte v ten večer údajne prebehla špecializovaná kontrola. "V tomto prípade ide o podozrenie z trestného činu porušovania práv k ochrannej známke, označeniu pôvodu výrobku a obchodného mena," uviedol hovorca bratislavských policajtov František Peczár.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy