Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ako zlepšiť využívanie eurofondov?
Zdielať na

Ako zlepšiť využívanie eurofondov?

BRATISLAVA / Bohatšie štáty Európskej únie sa dlho-dobo skladajú na to, aby si Slováci cez eurofondy zlepšili životnú úroveň. Rôzne naše vlády však neboli schopné efektívne využívať ponúkané miliardy, nehovoriac o tom, že časť z nich sa rozkradla. Vláda odborníkov Ľudovíta Ódora navrhuje zlepšenia.

Podľa premiéra je zlé nielen to, že predchádzajúce vlády to v minulosti zanedbali, ale aj to, že kandidujúce subjekty v kampani nevenovali tejto veľmi dôležitej téme patričnú pozornosť. "Chceme trošku spestriť ten predvolebný boj aj témami, ktoré sú podľa nás rozhodujúce pre budúcnosť Slovenska," uviedol premiér. 

Aj preto pre novú vládu vypracovali akési desatoro pre lepšie využívanie eurofondov. Jedno z kľúčových odporúčaní znie - majme vopred naplnený zásobník kvalitných projektov. "My čakáme, až nám pristane veľký európsky balík na stole a vtedy začíname s projektami, ale častokrát vtedy už je neskoro, lebo peniaze treba do nejakého termínu vyčerpať, a my to nestíhame, keď nemáme nič nachystané," vysvetlila podpredsedníčka vlády pre Plán obnovy Lívia Vašáková. Česku, a ešte viac Poľsku sa vyplatilo, že významnú časť eurofondov aj s právomocami už dávno presunuli do regiónov. Čo vláda Smeru v roku 2014 zanedbala, to vláda odborníkov napráva až teraz. "Navyšovať alokáciu, ktorú chceme dať priamo do rúk regiónov, aby regióny rozhodovali o eurofondoch," reagoval minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík. 

​Šéf celoslovenskej organizácie županov to, samozrejme, privítal. Občania by pozitívne zlepšenia mali pocítiť vo všetkých úrovniach samosprávy obec - mesto - kraj. "Pre lepšie miestne cesty, pre lepšie fungovanie verejnej dopravy, pre lepšie školstvo, efektívnejšie kúrenie v školách, pre lepšie domovy sociálnych služieb," povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy