Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Plán obnovy, ktorý má zlepšiť život na Slovensku. Má to ale naozaj zmysel?
Zdielať na

Plán obnovy, ktorý má zlepšiť život na Slovensku. Má to ale naozaj zmysel?

BRATISLAVA / Od plánu obnovy nezávisí len zdravotníctvo, ale mnoho ďalších oblastí, ktoré majú zlepšiť skokovo život na Slovensku. Od miliónov z neho si sľubujú veľa aj na ministerstve financií. Nové eurofondy nás majú totiž vytiahnuť z brindy. Zatiaľ to vyzerá tak, že to s nimi bude ako s eurofondami na Slovensku vždy doteraz. Zložito, ťažko a zle. Ohrozuje to pritom mnohé.

Odstupuje minister Lengvarský. Hlavným dôvodom, okrem mnohých iných, je hádka, či sa efektívne, alebo nie, čerpajú eurofondy z plánu obnovy. Veľká rekonštrukcia našej krajinky sa nedeje ani v oblasti domov. Záujem ľudí bol obrovský. Kým nenarazili na starého dobrého kamoša - štát a jeho byrokraciu. Problémy priznáva aj minister životného prostredia. "Zatiaľ je to jedna ku desať, ktorý sa po tej konzultácii rozhodne aj tú žiadosť podať a ísť do rekonštrukcie," povedal Ján Budaj, poverený riadením ministerstva životného prostredia. 

Opozícia viní vládu v rozklade, že z veľkolepých ideí a chvál o najlepšom pláne obnovy v rámci únie nie je nič. Stačí sa, podľa jej slov, pozrieť na implementačný semafor. "Tam vlastne vidíme kopec červených a oranžových termínov, ktoré dnes nespĺňame," ozrejmila Zuzana Dolinková, expertka strany Hlas-SD pre zdravotníctvo. Kritická nie je len opozícia, ale aj prezidentka. "Pokiaľ ide o naplnení míľnikov plánu obnovy, dlhodobejšie tam registrujeme isté problémy," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová. 


Od nových eurofondov pritom nezávisia len naše svetlé zelené zajtrajšky, ale aj hospodársky rast tento rok. Podľa prepočtov ministerstva financií až spolovice. Vďaka plánu obnovy sa máme vyhnúť recesii. Aj keď už priamo pri prezentácií makroprognózy zaznela skepsa z úst jej tvorcov. "Treba povedať, že minulý rok to čerpanie nebolo také, ako by sme chceli," ozrejmil Juraj Valachy, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií SR. 

Analytik na margo skvelého plánu, aký ešte v únii nevideli, už len dodáva. "Jedna vec je ale nakresliť si takýto plán v relatívne veľkej rýchlosti a druhá vec je prísť do reality a tieto veci naozaj implementovať," povedal Martin Vlachynský, analytik Iness. Problémom Slovenska nie je len to, že peniaze nevieme míňať efektívne, ale že ich často nevieme míňať vôbec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy