Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko má problém. Zahraniční investori nás už začínajú vnímať negatívne
Zdielať na

Slovensko má problém. Zahraniční investori nás už začínajú vnímať negatívne

BRATISLAVA / Naša ekonomika sa v treťom kvartáli prepadla najrýchlejšie v celom regióne. Ukazuje sa, že za to môžu rôzne nesystémové zmeny v našej legislatíve, poukážky, rôzne príplatky až po nedávny vládny návrh na nový bankový odvod.

Celému slovenskému podnikateľskému prostrediu by isto prospela rekonštrukcia. Investori začínajú byť pri Slovensku opatrní, zlé signály sa množia. "Po vražde Jána Kuciaka sme tu naozaj videli demonštrácie a politickú neistotu, ale v roku 2018 to zachránil silný ekonomický rast, ktorý bol naozaj jeden z najlepších," skonštatoval hovorca Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) Markus Halt. 

Silný rok 2018 však skončil pre vonkajšie faktory a ostala len neistota, ktorej vládna koalícia neubrala, ale skôr naopak.
"Máme tu v Bratislave firmu, ktorá zamestnáva 2 000 ľudí a ich náklady na prácu sa za posledných 5 rokov zdvojnásobili," uviedol riaditeľ SNOPK Peter Kompalla. 

Nemci pritom vedia svoje, sú tu najväčšími investormi

Ich každá druhá firma pôsobiaca u nás očakáva negatívny strednodobý vývoj na slovensku. "Sme závislí od zahraničného kapitálu," vysvetlila auditorka MBG Partners Renáta Bláhová. Konkrétne Nemci odviedli minulý rok dane vo výške okolo 500 miliónov eur. Z toho najviac Volkswagen, najväčší súkromný zamestnávateľ u nás.

Automobilka, ktorá momentálne čaká na svoj nový kľúčový model, by uvítala ako všetci ostatní zamestnávatelia v ťažkých časoch nové opatrenia. "Napríklad zníženie odvodového a daňového zaťaženia, a nie len pre zamestnávateľa ale aj pre zamestnancov, čo by prispelo k zvýšeniu ich čistých príjmov," zhodnotila Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa spoločnosti Volkswagen Slovakia. 

Vláda ale robí presný opak

Predminulý týždeň si okrem firiem posvietila v rámci plátania rozpočtu na banky, ktorým navrhla nový odvod. Ten si v konečnom dôsledku odnesú asi klienti na vyšších poplatkoch.

Banky sú ale tiež len firmy, ktoré zo zákona musia vykazovať zisk. "Môžeme si dať do porovnania čistý zisk sektora, zhruba 600 - 650, a 500 miliónov odvodová povinnosť bánk," poznamenal Daniel Kollár, riaditeľ ČSOB a viceprezident SAB. 

"Nový bankový odvod, športové poukážky, rôzne príplatky, to všetko pôsobí ako rýchle zmeny bez nejakého systému a firmy to vnímajú ako ďalší tlak na zvyšovanie nákladov na prácu," poukázal Markus Halt. Výsledok je jasný, či už ide o firmy so zahraničným kapitálom alebo slovenským, žiadaná je zmena. "Aby bol ten systém predvídateľnejší a aby bol jednoduchší," odkázala Renáta Bláhová. 

Banky nový odvod platiť odmietajú a obrátiť sa chcú na ústavný súd: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy