Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Motoristi zostanú počas leta sklamaní. Ceny benzínu stále rastú
Zdielať na

Motoristi zostanú počas leta sklamaní. Ceny benzínu stále rastú

BRATISLAVA / Dovolenka sa pre motoristov zrejme predraží viac, ako by čakali. Pred začiatkom letnej sezóny cena benzínu aj nafty stúpa. A to už šesť týždňov po sebe. Pri cestovaní v zahraničí môžu šoféri naopak zopár eur ušetriť.

Benzín aktuálne Slováci tankujú v priemere za takmer 1,44 eura, čo je o 13 percent viac ako v rovnakom období pred rokom. V prípade nafty je rozdiel až 18-percentný. Cena ropy na svetovom trhu klesá, no pohonné látky aj napriek tomu stále rastú. S ropou sa obchoduje v dolároch a aj práve výmenný kurz má momentálne vplyv na cenu benzínu a nafty. "Ropa z tých rekordných tohtoročných maxím klesla o takmer sedem percent. Bohužiaľ, sme stratili túto výhodu poklesom eura voči doláru," objasnil situáciu ekonomický analytik Martin Moravčík

Ešte pred mesiacom obyvatelia Česka zaplatili za benzín a naftu približne o dve koruny menej. Dnes aj tam motoristi zaplatia najviac od roku 2014. "Je to drahé a nie je to žiadna sláva, lebo ceny idú stále nahor," povedal jeden z motoristov. 

Slovensko má najdrahší benzín aj porovnaní s okolitými krajinami ako je napríklad Maďarsko, Rakúsko, Poľsko alebo Česko. Hneď za hranicami natankuje slovenský vodič lacnejšie. V Rakúsku je to 1,30 eura, v Maďarsku napríklad za 1,25 eura, podobne je to v Česku a najlacnejšie to vychádza v Poľsku. "Ceny pohonných látok, závisia nielen od vývoja cien ropy, ale taktiež aj od daňového zaťaženia tej ktorej krajiny. U nás sa ceny na pumpách odvíjajú od jednotýždňových až dvojtýždňových priemerných cien palív na Roterdamskej burze. Zatiaľ čo u našich susedov ceny benzínu reagujú na denné hodnoty na burze," povedala analytička Lucia Dovalová.

Zlacnenia benzínu a nafty sa tak skoro nedočkáme. Cena ropy sa smerom nadol nebude výrazne hýbať aj v nasledujúcich týždňoch. "Venezuela nedokáže plniť svoje záväzky s dodávkou ropy, čo vyvoláva na trhu obavy, žeby mohla byť nízka ponuka voči dopytu. Viacerí analytici vidia rastúci dopyt Číny po rope, čo sú faktory, žeby cena ropy mohla byť na vyšších úrovniach," dodal analytik Martin Moravčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy