Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zamestnancom verejnej správy sa platy nemenili 10 rokov, volajú po zmene
Zdielať na

Zamestnancom verejnej správy sa platy nemenili 10 rokov, volajú po zmene

BRATISLAVA / Zamestnancom verejnej správy sa platy nemenili už vyše 10 rokov. Odbory preto volajú po radikálnej zmene, keďže podľa tabuliek mnohí zamestnanci nedosahujú výšku minimálnej mzdy ani po 30 odpracovaných rokoch.

Vo verejnom sektore pracuje 250 000 ľudí. Ak si myslíte, že sú to len úradníci v štátnych podnikoch, veľmi sa mýlite.

"Sú to školníci, kuchárky, upratovačky, účtovníčky, hospodársky personál. Je to naozaj veľké kvantum povolaní a nie sú to len úradníci," povedala hovorkyňa konfederácie odborových zväzov Martina Nemethová. Mzdy týchto zamestnancov sa v mnohých prípadoch podľa tabuliek pohybujú pod hranicou minimálnej mzdy. Tá je v súčasnosti 435 eur.

noviny.sk

noviny.sk

Keďže vyplácanie takejto nízkej mzdy by bolo protizákonné štát to rieši tak, že rozdiel zamestnancovi dopláca. Zamestnanec teda nakoniec aspoň minimálnu mzdu dostane, no problém nastáva vo chvíli, keď ide napríklad do dôchodku. "Keďže sa za 30 rokov nedostane ani na minimálnu mzdu nemá nárok ani na minimálny dôchodok," povedala Nemethová. 

"Chceme poukázať na to, že mzdy vo verejnom sektore naozaj negarantujú dôstojný život tak ako by to malo vyplynúť aj z Ústavy SR. Preto žiadame vládu aby zodpovedne pristúpila k odmeňovaniu zamestnancov vo verejnom sektore," uviedla viceprezidentka konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. 

"Súčasťou kolektívnych zmlúv je aj dohoda o predložení návrhu zmeny úpravy stupníc platových taríf zástupcom zamestnancov, najneskôr do 30.3.2018," rozpráva hovorkyňa Úradu vlády Tatiana Kmecová. 

Najčítanejšie správy