Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európsky parlament schválil prelomovú dohodu CETA
Zdielať na

Európsky parlament schválil prelomovú dohodu CETA

ŠTRASBURG / Európsky parlament v stredu schválil dohodu medzi Európsku úniou a Kanadou známou pod skratkou CETA. Zmluvu, ktorá uľahčuje obchod a investície, podporila väčšina poslancov najsilnejších klubov ľudovcov a socialistov. Platiť začne po ratifikácií národnými parlamentmi.

Proti zmluve pred štrasburským sídlom parlamentu protestovalo niekoľko stoviek ľudí. Podľa odhadov expertov by CETA mohla priniesť nárast obchodovania medzi EU a Kanadou až o pätinu. Kritici ale tvrdia, že môže ohroziť tisícky pracovných miest.

​"Táto zmluva predstavuje zlatý štandard pre možné budúce obchodné dohody," povedal spravodajca ľudovcov Artis Pabriks a dodal, že Európa prijatím zmluvy potvrdila, že dáva prednosť liberálnemu prístupu pred protekcionizmom. Pre jeho prijatie hlasovali takmer dve tretiny prítomných poslancov, proti boli zástupcovia krajnej ľavice i pravice a časť socialistov. 

Brusel tvrdí, že dohoda nebude brániť národným vládam konať v prospech ochrany environmentálnych a sociálnych štandardov, ak budú presvedčené, že takéto kroky sú potrebné.

CETA odstraňuje väčšinu cla a priemyselných poplatkov, ktoré obmedzujú obchodovanie medzi štátmi Európskej únie a Kanadou a a zväčší vzájomný obchod o 12 miliárd eur ročne, čím podporí ekonomický rast a tvorbu pracovných miest na oboch stranách Atlantiku. Predstavitelia EÚ odhadujú, že by zmluva v provizórnom režime mohla začať platiť už na jar.

Dohodu podporujú aj slovenskí europoslanci. Podľa Eudarda Kukana je pre Slovensko výhodná pre exportný charakter našej ekonomiky a pre zjednodušenie prístupu na pracovný trh. "CETA otvára našim firmám nielen nové príležitosti pre export, ale aj možnosť uchádzať sa v Kanade o verejné zákazky. Osobitne slovenské automobilky môžu očakávať ďalšie zvyšovanie dopytu," doplnil europoslanec Ivan Štefanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy