Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Automobilkám na Slovensku sa darí. Potrebujú nových ľudí i pomoc vlády
Zdielať na

Automobilkám na Slovensku sa darí. Potrebujú nových ľudí i pomoc vlády

BRATISLAVA / Na Slovensku máme tri automobilky, ktoré spolu minulý rok vyrobili cez milión áut. Onedlho príde štvrtá. Premiér Robert Fico preto prisľúbil ďalšiu pomoc nielen zo slovenských zdrojov.

Pracovať v automobilke nemôže každý. Stále viac je nutné byť odborníkom na moderné stroje a roboty.

"Udierame do nedostatku kvalifikovanej sily," priznal prezident Zväzu automobilového priemyslu na Slovensku Juraj Sinay.

"Každé jedno miesto, ktoré sa vytvorí v auto-moto, automaticky vytvára 2,7 miesta v subdodávkach," poznamenal tento týždeň na 25. výročí najväčšej automobilky na Slovensku premiér Robert Fico.

Dlhoročná spolupráca

Práve na oslavách Volkswagenu ale padla aj otázka, či vláda robí pre automobilový priemysel dosť. Nemecký šéf odpovedal diplomaticky.

"Zlepšiť sa dá vždy niečo, ale dnes to tu nie je o tom, ale o vďake za dlhoročnú spoluprácu," povedal člen predstavenstva Volkswagenu Thomas Ulbrich.

Konkrétnejší bol prezident zväzu. V rámci novej pracovnej sily má pomáhať duálne vzdelávanie. "Nesmie to ostať stáť. Automobilky na to čakajú," povedal Sinay.

"Chceme venovať obrovskú pozornosť duálnemu vzdelávaniu. Teda príprave kvalifikovaných ľudí, ktorých máme čím ďalej, tým menej," dodal Fico.

Naviazanosť

Rozdiel je medzi západom, stredom a severom na jednej strane a východom na strane druhej. "Pridať by sa malo na vybudovaní sociálnych zázemí, na úpravu pravidiel pre mobilitu, pre cestovanie, zmenu pracovnej sily," dodal Sinay.

Robert Fico vyhlásil, že vláda si uvedomuje našu naviazanosť na toto odvetvie a na pomoc majú prísť aj ďalšie, nielen vlastné zdroje.

"V oblastí inovácií a technológií chceme investovať obrovské množstvo financií cez eurofondy," prezradil premiér.

Automobilkám na Slovensku sa darí. Potrebujú nových ľudí i pomoc vlády, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy