Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
O slovenské opatrovateľky je obrovský záujem
Zdielať na

O slovenské opatrovateľky je obrovský záujem

SLOVENSKO / Pojmom aupairka sa označuje ženu, ktorá sa postará o dieťa, popritom uprace celý byt a ešte aj navarí. A býva v jednom dome s rodinou. U nás je to trochu inak. Skôr sa využívajú opatrovateľky iba na pár hodín. Model so zahraničia sa však postupne dostáva aj do slovenských domácností.

Keby mala muža multimilionára...

Opatrovateľku k dvom malým deťom Alexandre odporučili známi. Pomoc hľadala nie preto, že nemala čas na manikúru alebo kaderníka. Pracuje pre média a to si vyžaduje naozaj celého človeka. "Ja keby som mala muža, ktorý je multimilionár, ktorý zabezpečí rodinu tak, že si to užívam so svojimi deťmi, tak nepatrím medzi workoholikov," hovorí Alexandra.

"Ja som tam fungovala skôr ako babička. Veľmi dobre sme si sadli ako aj ľudsky," opisuje bývalá opatrovateľka Eva. To, že pani Eva občas navarila a pomohla v domácnosti bola jej vlastná iniciatíva. Dnes sa však už venuje svojmu vnukovi. Alexandra  má tak v poradí už druhú opatrovateľku. Tá v prípade potreby v rodine aj prespáva.

Všetko má zaplatené

"Všetko robí aj upratuje aj varí. Všetko robí, prípadne, že sa dohodneme. Pravdaže všetko má zaplatené. Absolútne k tomu nepristupujem ako otrokár a otrok," vysvetľuje Alexandra. Na dohode to funguje aj v opatrovateľských agentúrach. Tam však berú drobné domáce práce skôr ako doplnkovú činnosť. Na prvom mieste je starostlivosť o deti.

Aj keď mesačné stráženie detí môže stáť aj 800 eur, agentúry sa na nedostatok práce nemôžu sťažovať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.



ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy